Utredning oroar boende – skolan skulle kunna bli mindre

Utredningen av möjligheterna att renodla stadieindelningen på kommunens skolor oroar de boende i Västra Harg.

Fredrik Olofsson i byalagets skolgrupp menar att kommunen bara radar upp nackdelar och inte tar upp fördelar med små skolor som Västra Hargs.

Fredrik Olofsson i byalagets skolgrupp menar att kommunen bara radar upp nackdelar och inte tar upp fördelar med små skolor som Västra Hargs.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-02-04 06:00

Byalaget i Västra Harg har en skolgrupp som värnar om sin byskola. Byalaget har jobbat i tio år för att kommunen inte ska lägga ner den. Hittills med framgång. Men det finns en oro.  

Skolgruppen är kritisk till utredningen som ligger till grund för det förslagna förändringsarbetet som nu är på gång i kommunen. Nämligen att alla skolor ska ha sammanhållna stadier, i stället för som nu att vissa elever byter skola inför sjätte årskursen.

En möjlig effekt av en sådan renodling skulle kunna bli att Västra Hargs skola blir en lågstadieskola, och därmed blir ännu mindre än dagens 31 elever i årskurserna 1–5.

Fredrik Olofsson sitter i skolgruppen som lämnat ett långt och kritiskt yttrande till kommunen. De menar att kommunens utredning startar i konstaterandet att resultaten är för låga i Mjölbys skolor, men landar i att fokusera på de två allra minsta skolorna i kommunen, Västra Harg och Normlösa skolor.

– Där går bara fyra procent av kommunens 1–5-elever. De eleverna går vidare till skolorna i Mantorp som har kommunens bästa resultat. Det vore bättre att fokusera på de skolor som har låga resultat, säger Fredrik Olofsson. 

Gruppen har en rad argument för att skolan ska ha både låg- och mellanstadium, ett alternativ som inte finns med i utredningen. De vill att kommunen ska underlätta för föräldrar att aktivt välja en mindre skola på landet i stället för en stor skola i tätorten. Till exempel med skolskjutsar. Byalaget har gjort olika insatser för att skolan ska kunna ha miljö- och naturprofil. Det skulle kunna locka.

– Det är inte många skolor som har ett stort naturreservat inpå knutarna. Vi vill att kommunen ska se Västra Harg som en resurs. Mantorp växer och skolorna där behöver utöka. Här finns bra mindre skolor i samma rektorsområde, säger Fredrik Olofsson och syftar även på Normlösa skola.

 Han menar att utredningen är tendensiös när den fokuserar på nackdelarna med små skolor.

– Den beskriver den optimala skolstorleken som cirka 800 elever. Utredningen har fel fokus och kommer till delvis ogrundade slutsatser, säger Fredrik Olofsson.

Frågan om stadieindelning ska upp i utbildningsnämnden senare i vår. Gun-Inger Andersson, ordförande (L), menar att syftet med utredningen är att öka måluppfyllelsen i kommunens skolor.

– Vi kommer att föra en dialog även med byalagen. Hittills har vi haft workshops med personal i Skänninge- och Mantorpsskolorna, säger hon. 

Karta: Västra Hargs skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!