Videon är inte längre tillgänglig
– Jag kommer inte längre än så här. Det måste dyka upp något alldeles speciellt om det ska vara någon mening med att ansöka om att få titta på nyare kyrkoböcker. Det råder sekretess i 70 år. De uppgifter som vi har ger ingenting mer, säger Peter Ivarsson.
Corren berättade 2 juni om att Mjölbybon Lena Viklund hade hittat en ring i rabatten vid sin sommarstuga i Ryckelsby mellan Boxholm och Väderstad.
I ringen finns namnen Edvin och Hilda ingraverade liksom datumet 24 juni 1915.
Lena Viklund driver Wienerbageriet i Mjölby. En av hennes stamkunder, Peter Ivarsson, erbjöd sig att försöka luska rätt på vilka Edvin och Hilda var. Han har hållit på med släktforskning i 20 år och såg inte detta som någon jättestor utmaning.
Efterson namn och datum fanns ingraverat så skulle det med lite tur räcka med en titt i vigselboken för Ekeby församling (som Ryckelsby då tillhörde). Så skulle allt vara löst på en gång.
Så enkelt var det inte. Studier i 23 omgivande församlingars vigselböcker har heller inte lett till någonting. Och 24 juni 1915 ingicks det överhuvudtaget inte en enda vigsel i Östergötland fastän det skedde cirka 160 i Sverige, men inget brudpar hette Edvin och Hilda.
Då har ändå Peter Ivarsson beaktat att namnet Hilda i ringen kan ha varit Mathilda, Hildur eller något snarlikt i kyrkoböckerna, där även borgerliga vigslar noterades.
– Det är helt klart en kvinnoring, en ung kvinnas ring, men jag tror inte att det är en vigselring utan en förlovningsring. En vigsel missade inte en präst för 100 år sedan att skriva in i vigselboken, säger Peter Ivarsson.
Hundraprocentigt övertygad om att det är en förlovningsring är hon dock inte för det som talar emot är att båda namnen står inskrivna i ringen. I en förlovningsring skrevs bara det ena namnet in, om den sociala konventionen för 100 år sedan hade följts. Det är inte säkert att den gjordes.
– Något kan också ha inträffat som gjorde att det aldrig blev en vigsel, konstaterar Peter.
Peter Ivarsson har tittat i kyrkoböcker av olika slag, inte bara vigselböcker, men inget har gett något napp. Att följa fastighetslängden har heller inte burit någon frukt.
När vi träffar Lena Viklund och Peter, på caféet händelsevis, så visar det sig att Lena har fått en handfull tips efter publiciteten i Corren.
De har alla gällt en man vid namn Edvin Sköld som bodde i Ryckelsby under några år.
– Det är en Edvind i mängden, det fanns minst tio stycken till i Ekeby församling vid denna tid. Per Edvin var ogift och dog i Mjölby, säger Peter Ivarsson.