– Det kan ses som en besparing jämfört med det lidande och de kostnader som följer på att unga hamnar fel redan från mellanstadieåldern, menar Joachim Thörn som är enhetschef för kommunens fritidsgårdar.
Det finns ungdomar som man idag inte når, som inte går på föreningars aktiviteter, på kulturskolan, och som inte har ett fullgott fritidsliv, menar han.
Varken skolan, socialen eller fritidsgården når alla ungar.
– Och det finns många förebyggande insatser, som de som socialtjänsten bedriver för unga och föräldrar, tillägger Eva Ström som är ny verksamhetschef på IFO (individ- och familjeomsorgen) sedan i våras.
Uppgiften är som namnet antyder att lotsa ungdomar till aktiviteter och sociala sammanhang – eller om det behövs stödjande insatser. En uppsökande verksamhet som finns på de platser där ungdomar är och på de tider då de är där.
– Vi får höra av näringsidkare att det är mycket ungdomar ute som inte har någonstans att ta vägen, de blir till störande grupper i restauranger, butiker eller i gallerian och det uppstår klagomål, säger Joachim Thörn.
Vissa ungdomar är i skolan men elevens hela närvaro där går åt till att sköta hens sociala kontakter. Det leder till osunda relationer, ohälsa, låga betyg. För att nå dem tror han att det behövs en form som inte liknar en myndighet.
– Det är viktigt att det inte är skolan eller socialen som är ute på stan, utan "kommunalt anställda vuxna" som har kompetens om vad det finns för insatser och hjälpa in dem där.
Ungdomslotsarna är tänkta att ha sin bas i en äldre byggnad intill Kvarnparken.
– Det är bra för att det är neutral mark. Vi har sagt att de ska inte ha sin lokal i kommunhuset, skolan eller fritidsgården utan någonstans där man inte känner att man är hos en myndighet. Det blir också bra att det blir aktivitet här, för även i den här parken är det en del bus.
Pengarna har vikts för att inrätta ungdomslotsarna och de räcker till fyra tjänster. Till dessa ska nu lämpliga personer rekryteras – och det ställs höga krav.
– De behöver vara duktiga på att socialisera med ungdomar och att bygga upp relationer som tål lite motstånd. De måste veta en del om skollagen, socialtjänstlagen och hur kommunen är organiserad, säger Joachim.
Ungdomslotsarna är ett samarbete mellan skola, social, polis och fritid, och budgeten på tre miljoner årligen kommer från trygghets- och säkerhetsenhetens driftpengar för ökad trygghet.