Det säger Linda Hedlund, verksamhetschef för det centrala barn- och elevstödet i Mjölby kommun.
– Vi måste först ta reda på hur många barn i skolåldern det finns i kommunen och kartlägga deras kunskaper. Allt för att kunna placera dem i rätt årskurs och rätt grupp. Arbetet pågår och vi har anställt en koordinator som ska samordna våra insatser. Även om vi har viss kompetens i ukrainska räcker inte det utan vi söker ytterligare en studieledare som kan ukrainska, säger Linda Hedlund.
Enligt henne arbetar kommunen för att möta de nationella riktlinjerna, vilket innebär att barn bör erbjudas skolgång inom en månad.
Vissa prognoser säger att det kan komma flera tusen ensamkommande barn och några av dem kan hamna i Mjölby. Har ni beredskap för det?
– Vi arbetar utifrån här och nu. Vi löser först det behov som finns nu. Det som kommer sedan tar vi itu när det kommer. Vi har erfarenhet av att jobba med ensamkommande barn från 2015 och vi kommer att lösa det.
Enligt de nationella riktlinjerna kommer barnen från Ukraina inte att ha skolplikt.
Hur tänker kommunen kring att vissa barn kanske inte följer skolplikten?
– Allt är så nytt och vi tittar på det också. Vi tycker ändå att det är viktigt att alla barn har något att göra. I samarbete med kultur- och fritidsförvaltning har vi kommit fram till att fritidsaktiviteter för barn ska utvecklas så att barn från Ukraina också kan ta del av dem.