Tuffa tider – hit kan du vända dig

Svårt att få ekonomin att gå ihop eller börjar skulderna hopa sig? Behöver du rådgivning gällande din ekonomi kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare eller till din bank.

Annika Petrovic är biträdande chef för rådgivning och service i Mjölby/Motala.

Annika Petrovic är biträdande chef för rådgivning och service i Mjölby/Motala.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2023-02-12 05:00

Det är tuffa tider för många. Prisökningar och ökade omkostnader kan göra att man hamnar i en ekonomisk svårt situation. Ett sätt att få koll på sin ekonomi är att vända sig till kommunens eller bankens rådgivare.

undefined
Weronica Fridh är budget- och skuldrådgivare på Mjölby kommun. "Vi sätter oss ned och tittar på personens ekonomi. Vad är det som gör att man blivit skuldsatt? Ofta gör vi en budget. Vilka inkomster och utgifter finns det?"

Weronica Fridh är budget- och skuldrådgivare i Mjölby kommun.

När kan man vända sig till er?

– Alla kan hamna i ekonomiska bekymmer. Man kan bli arbetslös eller sjuk. Kanske avlider någon i familjen? Andra orsaker kan vara en separation eller att man hamnar i ett missbruk. Det är synd att många kommer hit lite för sent. Istället för att ta hjälp när det börjar bli kärvt så väntar man in i det sista. Man försöker att lösa situationen själv och tycker att det är skamfullt att söka hjälp.

Vad kan ni hjälpa till med?

– Vi dömer ingen, utan vi finns här för att hjälpa till att kunna ta sig ur en svår ekonomisk situation. Vi sätter oss ned och tittar på personens ekonomi. Vad är det som gör att man blivit skuldsatt? Ofta gör vi en budget. Vilka inkomster och utgifter finns det? Hur ser skulderna ut? Har man lånat privat eller har man en skuld hos Kronofogden?

– Vi tittar på om personen klarar av att lösa situationen själv? En utväg kan vara en skuldsanering hos Kronofogden och då sammanställer vi en ansökan och skickar in till Kronofogden. Det är de som gör bedömningen om man får skuldsanering.

undefined
I Mjölby kan du bland annat vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare för rådgivning.

Weronica säger att man inte behöver ha skulder för att få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare.

– Kanske har man svårt att få ekonomin att gå ihop? Då kan man komma hit och få tips. Kan det finnas utgifter som man kan kapa eller till och med ta bort? Man kan bli lite blind över sin egen situation. Det kan kanske räcka att komma hit vid ett tillfälle och få råd och tips och sedan funkar det efter det. 

Har ni sett en ökning av personer som behöver rådgivning?

– Inte någon jättetydlig ökning. Det är inte så att man hör av sig för att man fick en hög elräkning. Kanske försöker man lösa den ekonomiska situationen först genom att ta lån eller låna av någon i sin närhet för att täcka andra lån eller räkningar.

– Men vi har ändå märkt ett högre tryck, men det handlar inte om att människor har det kärvt just nu. Däremot kan man ha varit skuldsatt under en längre tid och nu är det något som gör att man tar steget att ta kontakt. Det är något som blir droppen som får bägaren att rinna över.

undefined
Annika Petrovic är biträdande chef för rådgivning och service i Mjölby/Motala.

På Swedbank i Mjölby och Motala är Annika Petrovic biträdande chef för rådgivning och service.

– Som kund är man alltid välkommen att få rådgivning om man är i ett läge där situationen är tuff. Vi kan hjälpa till med de frågeställningar man har utifrån kundens ekonomi.

Vad kan ni hjälpa till med på banken?

– För det första är det bra att göra en budget. På vår hemsida har vi ett verktyg för att göra en budget och vad man bör tänka på. Det är viktigt att få koll på sina inkomster och utgifter i en tuff situation. Man kan se över sina avtal som man har, till exempel sitt elavtal.

Vad tänker ni kring huslån och räntor i det ekonomiska läget vi har nu?

– Även när det gäller huslån så behöver man se över hela sin ekonomi och vart pengarna går. Vi har ett amorteringsdirektiv som vi behöver förhålla oss till. Vid särskilda skäl, till exempel arbetslöshet, kan vi gå in och titta på att minska amorteringen. Annars rekommenderar vi att man fortsätter amortera. Det är ett sätt att säkerhetställa en balanserad skuldsättning, minska räntekänslighet och ge möjlighet att belåna sin bostad vid framtida behov.

– Vi ser att Riksbanken har flera räntehöjningar på gång. Det är kundens betalningsförmåga som vi tittar på om man ska binda eller ha rörlig ränta. Det kan skilja från kund till kund. Vad har man för utrymme om räntan går upp ytterligare? Vilka marginaler finns det?

– Även i en situation som är tuff behöver man spara. Kan man sätta av 100 kronor i månaden så är det bra. Det blir ju också pengar med tiden. Vi rekommenderar att ha minst två månadslöner i en buffert. Man kan dela upp sparandet. En del kan vara kortsiktigt sparande till kommande reparationer eller resor och en del kan vara långsiktigt sparande i fonder.

Har ni sett en ökning av personer som behöver rådgivning hos er?

– Vi arbetar kontinuerligt med rådgivning och har många kunder inne varje dag. Däremot ser vi inte någon nämnvärd ökning i form av kunder som befinner sig i ett extraordinärt utsatt ekonomiskt läge.

Behöver du rådgivning gällande din ekonomi kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare eller till din bank. Längst upp till höger Annika Petrovic är biträdande chef för rådgivning och service i Mjölby/Motala. Längst ner Weronica Fridh,  budget- och skuldrådgivare på Mjölby kommun.
Behöver du rådgivning gällande din ekonomi kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare eller till din bank. Längst upp till höger Annika Petrovic är biträdande chef för rådgivning och service i Mjölby/Motala. Längst ner Weronica Fridh, budget- och skuldrådgivare på Mjölby kommun.
Fem ekonomiska tips

1. Betala hyra, el och mat först. Därefter är medicin och hemförsäkring viktiga utgifter.

2. Fundera över ditt bästa råd till dig själv. Vad kan du förändra för att din ekonomi ska bli bättre?

3. Kan du minska dina utgifter?

4. Ta kontakt med den du är skyldig pengar. Kan du stoppa räntekostnader och extraavgifter?

5. Ta hjälp! Alla kommuner har kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Prata även med någon närstående du har förtroende för.

Källa: Hallå konsument!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!