Trio med Bandidos-koppling frias

Tre män med kopplingar till mc-gänget Bandidos åtalades för inblandning i ett våldsbrott i Mjölby. Men nu har de friats av tingsrätten.

Tre män, 30, 31 och 33 år gamla, frias av Linköpings tingsrätt.

Tre män, 30, 31 och 33 år gamla, frias av Linköpings tingsrätt.

Foto: Arkivbilder

Mjölby2020-02-28 10:30

Den 14 december 2015 dök en kvinna upp på en restaurang i Mjölby. Kvinnan, som tidigare arbetat på krogen, kom i sällskap med fyra män. Männen bar kläder som visade att de sympatiserade med mc-klubben Bandidos.

Krögaren gömde sig, men en man som hade vissa likheter med krögaren råkade passera förbi restaurangen. Männen rusade ut och mannen angreps med slag och sparkar. Han tillfogades allvarliga skador. Efter händelsen blev krögaren­ uppringd och pressad på 50 000 kronor.  

Kvinnan dömdes i hovrätten för försök till utpressning. En av de inblandade våldsverkarna dömdes till fängelse i ett år och sex månader – ett straff han sedan länge har avtjänat.  

Långt senare åtalades tre andra män som misstänktes ha deltagit i misshandeln och utpressningen. Polisen hade bland annat säkrat fingeravtryck från två av de åtalade.  

Linköpings tingsrätt har nu granskat bevisningen och valt att frikänna alla tre. Enligt rätten är det inte bevisat att 33-åringen befann sig på den aktuella restaurangen. När det gäller 30-åringen och 31-åringen anses det bevisat att de befann sig i närheten när den oskyldige mannen blev misshandlad. 

Domstolen anser dock inte att det är utrett att samtliga fyra män som befann sig på platsen deltog i misshandeln. Detta trots att ett av vittnena uppgav att fyra män sparkade på offret. Tingsrätten anser att det finns utrymme för tvivel när det gäller vittnets tillförlitlighet. Slutsatsen är att de tre åtalade männen ska frikännas.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!