Tre nya fall av coronasmitta på kommunens vårdboenden

Efter två månader utan utbrott av covid-19 på Mjölbys vårdboenden rapporteras nu tre nya fall. På Boxholms boenden har fortfarande ingen drabbats.

I Mjölby har tre nya fall av coronasmittade uppdagats på kommunens vårdboenden.

I Mjölby har tre nya fall av coronasmittade uppdagats på kommunens vårdboenden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mjölby2020-07-02 10:00

– I dagsläget har vi tre positiva fall inom kommunens boenden, de uppdagades i veckan. Det är tre för många, säger Sonja Johansson, chef för hälso- och sjukvård samt medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) på Mjölby kommun.

De tre personer som drabbats sitter för närvarande isolerade var för sig. Före de tre fallen hade Mjölby två månader utan smitta på kommunens vårdboenden. Nu har kommunen börjat med smittspårning.

– Nu smittspårar vi 24 timmar innan symptomdebut och alla personer som har varit i kontakt med den smittade identifieras och meddelas, säger Sonja Johansson.

I Boxholm har man klarat sig från smittan på boendena och sedan pandemins utbrott har inte ett enda fall av covid-19 registrerats.

– Vi har inte haft någon smitta på något boende, vilket jag nog vill säga är resultatet av ett bra arbete. Vi införde tidigt besöksförbud och kontinuitet, så att det blir minsta möjliga rotation på personal som rör sig på boendena, säger Linda Hammarström, socialchef på Boxholms kommun.

Blir det inte tunt då om någon ur personalen blir sjuk?

– Vi var tidiga med omfördela personalgrupper så att det inte skulle bli personalbrist.

I Ödeshög är det oklart hur boendena har drabbats av pandemin då kommunen väljer att inte uttala sig i dagsläget.

– På grund av att vi är en så liten kommun så skulle folk kunna gissa sig till var det är någonstans, därför hänvisar vi till sekretess, säger Erja Kumpulainen, enhetschef på hemtjänsten i Ödeshögs kommun.

Karta: Ödeshög
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!