Mjölby och Boxholms miljökontor gör bedömningen att kreosot kan användas på det sätt som är föreslaget. Men det ska ske under förutsättning att Svenska kraftnät samråder med miljönämnden.
Samrådet ska gälla i de fall det är 100 meter eller kortare avstånd mellan ledningens jordfundament och dricksvattenbrunnar och ytvatten.
Tranås, Nässjö och Aneby kommuner har däremot infört förbud mot kreosot vilket Svenska kraftnät sedan har överklagat.
– Vi vill få prövat i högre instans hur och var kreosot får användas. Det är inte självklart att det är tillåtet, säger Tranås miljöskyddschef Fredrik Skaghammar.
Risken är att prövningen kan ta lång tid om inte länsstyrelsen väljer att prioritera ärendet. Det är ju ändå tre kommuner som beslutat om kreosotförbudet, menar miljöskyddschefen i Tranås.
Skulle kommunernas förbud visa sig gälla finns det även möjlighet för Mjölby och Boxholm att göra ett föreläggande i ett senare skede, enligt honom.
Visste inteMiljönämndens ordförande Jan-Olof Dahlström (S) var med och beslutade om att godkänna kreosotanvändningen på senaste sammanträdet.
Varför valde inte Mjölby/Boxholm att införa förbud?
– Vi följde miljökontorets beslutsförslag. Vi kände inte till att andra kommuner beslutat om kreosotförbud, så den diskussionen kom aldrig upp.
Svenska kraftnät har fått tillstånd i form av en koncession på att uppföra Sydvästlänken, ledningen som ska stärka upp elförsörjningen.
Generellt förbudI Mjölby och Boxholms kommuner kommer Sydvästlänken att byggas som en luftledning med sammanlagt 113 stolpar, varav 55 anläggs med jordfundament. Där kommer det att användas kreosotbehandlade träsliprar för minst ett stolpben eller stag.
Kreosot används numera främst för impregnering av järnvägssliprar, el- och telefonstolpar. Enligt en EG-förordning finns ett generellt förbjud, men med undantag för kreosotbehandlat trä för yrkesmässigt och industriellt bruk för till exempel järnvägar och kraftledningar.
Inte följaSvenska kraftnät har svarat Tranås med att den inte tänker följa nämndernas beslut så länge domarna inte har vunnit laga kraft.
”Jag inser att detta förhållningssätt kan uppfattas som arrogant och provocerande”, skriver Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i ett informationsbrev där han sedan anger skälen. Sydvästlänken har mycket hög prioritet för uppdragsgivarna riksdag och regering och stor betydelse för att risken för högre elpriser i Sydsverige. Till råga på allt är Svenska kraftnäts tidsplan ytterst pressad, påpekar han.
Att kreosotfrågan överhuvud taget har kommit upp beror på den opionsbildning som miljö- och markägarföreningar har ägnat sig åt.