Konkurrensen om kompetensen har tätnat kraftigt de senaste åren. Från Toyotas huvudkontor i Mjölby styrs en verksamhet med nära 11 000 anställda i Europa och 22 miljarder kronor i omsättning. Just nu rekryterar företaget kandidater till ett exklusivt Management trainee-program. I veckan samlades nästan hela koncernledningen i Mjölby för att bedöma tio aspiranter i åldrarna 26–34 år, som sållats ut på hela Europas arbetsmarknad.
– Det speciella med programmet är kandidaternas ålder. Vi vill ha mogna personer som just nu inte söker jobb. Vanligast med trainee-program är att man hämtar personer från universiteten. Vi behöver personer som redan fungerar i en verksamhet och som kan ta med sig sina samlade erfarenheter. Och vi räknar med att de snabbt ska kunna växla upp sin kapacitet inom vår organisation, säger Matthias Fischer, verkställande direktör för Toyota material handling Europe.
Men HR-direktören Peter Damberg är tydligare än så:
– Vi tänker stjäla dem från andra företag, och vi tänker aldrig lämna tillbaka dem! De kommer att vilja stanna kvar eftersom vi erbjuder dem en fantastisk management-utbildning, ett företag i snabb förändring och möjlighet till en internationell karriär.
Det finns en bakgrund till detta. Det brukar kallas för "The war for talents". Problemen med att hitta rätt kompetens har eldat på uppfinningsrikedomen i näringslivet.
– Arbetslösheten är lika med noll för den typen av personer vi söker. Det betyder att vi måste se om vi kan hitta dem hos någon annan, säger Matthias Fischer.
Varifrån kommer kandidaterna?– Vår konsult har sökt över hela Europa och via alla tänkbara kanaler, och vi har landat i ett antal högt kvalificerade killar och tjejer från bland annat Belgien, Tyskland, Frankrike, Danmark och Sverige. En person kommer från östgötaregionen, säger Peter Damberg.
Toyota har vid flera tillfällen uttryckt att man nu står mitt i en stark förändring. De tillverkar truckar, som behövs i någon mån på nästan alla större företag. Men i grunden handlar det om logistik, om smarta system som ska hantera varor och olika paket på lager och i transporter till kunderna. Från att de placeras i mängder på lastpallar tills de delas upp i mindre enheter som till sist når en slutkund.
– Vill man vara med och förändra världens logistik så är det här rätt tillfälle och rätt företag, fortsätter Damberg.
Vilken typ av kompetens behöver ni till det här ledarskapsprogrammet?– Vi behöver rätt personer, men det handlar bland annat om försäljningsledning, ekonomi, internet of things, alltså uppkoppling till internet och kommunikation mellan maskiner, om telematik, robotik och automation, svarar Matthias Fischer.
Från början hade man 200 personer att välja mellan. Dessa har kokats ned till tio personer under en femstegsprocess. Tio personer kom till huvudkontoret i Mjölby. Drygt hälften är män och sju av dem blir antagna.
Vilka tester måste de genomgå?– De har fått lösa uppgifter i grupp och enskilt samtidigt som vi har granskat dem och de har fått göra olika presentationer med utgångspunkt från våra kärnvärden. Och vi har ställt personliga frågor till var och en.
Vilka frågor vill ni ha svar på?– Ganska enkla frågor som berättar om vilka de är som personer. Vi har ju redan väldigt god kännedom om de här individerna genom meritförteckningar, telefonintervjuer och utvärderingar. Det vi är intresserade av nu är vilken energi de kan förväntas arbeta med, hur de kan smälta in i vår kultur, och hur de kan fungera och leverera i just vårt företag. På frågan om vad de inte gillar med sitt nuvarande arbete svarar många att de saknar riktigt bra möjligheter för att kunna utvecklas ett snäpp till, säger Matthias Fischer.
Ledningen understryker att Toyota sedan tidigare har interna program, för att utveckla befintlig kompetens.
– Men världen förändras just nu extremt fort och vi behöver ta in nya kompetensområden, helt nya personer som kan se på saker helt annorlunda. Vi behöver också säkra en ny generation ledare, säger Matthias Fischer.
Kommer ni att genomföra ett liknande program igen?– Ja, det kan jag nog säga. Men vi måste utvärdera det här först, svarar Fischer.