Toyota behöver 200 sommarjobb

Visserligen stängs det mesta av produktionen ner mitt i sommaren. Men Toyota i Mjölby behöver ändå 200 sommarvikarier. Just nu pågår rekryteringen.

Sommarjobb. Margaretha Langueville, HR-direktör, och Charlotte Christensen, rekryteringsansvarig, på Toyota MH i Mjölby ska anställa 200 sommarvikarier.

Sommarjobb. Margaretha Langueville, HR-direktör, och Charlotte Christensen, rekryteringsansvarig, på Toyota MH i Mjölby ska anställa 200 sommarvikarier.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2018-03-15 16:50

Toyota Material Handling, eller BT som en del fortfarande säger, är Mjölbys största arbetsplats med omkring 2 300 anställda, varav cirka 1 500 i produktionen.

Förra sommaren hade man produktion även i juli på grund av högt orderinflöde, men i år går man tillbaka till det traditionella att minska ner för underhåll under fyra veckor.

– Rekryteringsprocessen är ändå ungefär densamma, berättar Charlotte Christensen som är ansvarig för att värva sommarpersonal.

Hittills har man fått in 1 500 ansökningar, men för produktionspersonal finns det fortfarande tid att söka. Ansökningstiden sträcker sig mars ut. För de cirka 50 jobben på tjänstemannasidan har tiden redan gått ut.

Den stora utmaningen är att få svetsare, som är ett stort bristyrke.

– Det har varit så under en lång tid. Det krävs vissa förkunskaper men vi har även egen svetsutbildning här på Toyota, säger HR-direktören Margaretha Langueville.

Hon nämner att Toyota informerar i skolorna, redan på mellanstadiet, genom att arrangera studiebesök och tävlingar i att bygga truckmodeller för att skapa intresse för teknikyrken.

Annars är det förstås yrkeslinjerna på gymnasierna i länet som är den främsta rekryteringsbasen. För de elever som går där finns det goda möjligheter att få sommarjobb på Toyota – så fort de fyllt 18.

Förutom sina egna anställda använder sig Toyota av inhyrd personal och konsulter. Det rör sig i dag om omkring 200 personer. Men utvecklingen går nu mer åt att i stället anställa egen personal.

– Det handlar om att erbjuda en känsla av delaktighet för den anställde och ger större möjlighet för chefer att leda och påverka, menar Margaretha Langueville.

Företaget försöker även locka fler kvinnliga sökanden. Särskilt inom svetsning är det fortfarande stor manlig dominans. Men det görs projekt för att få in unga tjejer.

– Vi har ju inga tunga jobb i produktionen. Vi ser oss som ett tech-företag. Det handlar inte bara om skruvar och muttrar, säger Margaretha Langueville.

För vissa ingenjörstjänster, särskilt inom produktutveckling så rekommenderar man sökanden att börja jobba i produktionen för att skaffa sig en känsla för verksamheten och för företaget.

När det gäller rekryteringen till sommarjobb är det Charlotte Christensen som håller ihop processen och är främst inblandad, men nu när urvalsprocessen sätter igång så engageras hela företagets 13 personer starka HR-avdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!