Torkan hotar lantbruket: "Återväxten är obefintlig"

Återigen hotas lantbruket av svår torka. Djurhållare har redan slut på bete, och spannmålsskörden tidigareläggs.

Susanne Boe Skåmedal (t v), enhetschef på enheten för landsbygd vid Länsstyrelsen Östergötland håller med om att bristen på tillväxt är ett problem. Jeanette Blackert, ordförande i LRF (t h), ser allvarligt på situationen. "Det börjar bli oroväckande torrt runt om i länet", säger hon.

Susanne Boe Skåmedal (t v), enhetschef på enheten för landsbygd vid Länsstyrelsen Östergötland håller med om att bristen på tillväxt är ett problem. Jeanette Blackert, ordförande i LRF (t h), ser allvarligt på situationen. "Det börjar bli oroväckande torrt runt om i länet", säger hon.

Foto: Jennifer Grönquist/Åke Karlsson/Länsstyrelsen Östergötland

Mjölby2023-06-14 19:00

Solen har gassat i veckor, och det är ordentligt torrt runt om i länet. Många minns säkert sommaren 2018, då lantbruket drabbades hårt. Nu ser det ut att vara dags igen.

– Det börjar bli oroväckande torrt runt om i länet, berättar Jeanette Blackert, ordförande i LRF.

Den första omgången vall har skördats, och de flesta kunde inte få ihop en full skörd.

– Återväxten är obefintlig. Även om det skulle komma regn ser det tufft ut.

Om regnet fortsätter att lysa med sin frånvaro ser även spannmålet ut att drabbas.

– Spannmålsskörden ser ut att bli ordentligt drabbad och vissa planerar tröskning redan om några veckor, vilket är väldigt tidigt. 

undefined
Det torra och varma vädret har gjort att spannmålsskörden förmodligen kommer att tidigareläggas. "Vissa planerar tröskning redan om några veckor, vilket är väldigt tidigt", säger Jeanette Blackert, ordförande i LRF.
undefined
Jeanette Blackert, ordförande i LRF, ser allvarligt på situationen. "Det börjar bli oroväckande torrt runt om i länet", säger hon.

De som har djur som är i behov av vallfoder drabbas hårt av torkan, då dåliga skördar leder till foderbrist.

– De som har bland annat nötdjur och som odlar vall drabbas mest. Spannmål finns att köpa, men när det kommer till vallfoder kan det vara svårare att få tag på.

Att lägga upp en plan inför hösten blir viktigt för såväl lantbrukare som privatpersoner som har betande djur.

– Jag tror att de flesta har börjat planera kring hur de ska ransonera foder, eventuellt titta på en annan foderstat och helt enkelt planera sin utfodring.

Blir torkan ordentligt påtaglig kommer flera lantbrukare förmodligen behöva se över storleken på sina djurbesättningar, för att kunna säkerställa att fodret räcker.

– Flera har säkert även börjat planera sitt djurantal och fundera på eventuell slakt.

Den 21 juni kommer ett möte med fokus på torkan att hållas i Vreta kloster, för att ge tillfälle att diskutera lösningar kopplade till situationen. Om man som lantbrukare känner sig orolig finns det hjälp att få.

– Man kan dels vända sig till Länsstyrelsen för att till exempel prata om hur man kan göra med sina grödor. Mår man dåligt finns även våra bondekompisar, en del av vår omsorgsgrupp.

undefined
Varmt, torrt och inget regn i sikte. Lantbruket drabbas hårt av den rådande situationen.

Under tisdagen uppmanade Länsstyrelsen Östergötland markägare att upplåta sina marker för att hjälpa djurhållare med fler betes- och skördemöjligheter.

– När det inte kommer något regn så växer inget, vilket innebär att man måste hjälpas åt att hitta andra alternativ, säger Susanne Boe Skåmedal, enhetschef på enheten för landsbygd vid Länsstyrelsen Östergötland.

Även Susanne menar att bristen på återväxt är ett problem. Många djurhållare har redan börjat stödfodra sina djur med foder som egentligen var tänkt till vintern, just för att torkan gör att återväxten på betesmarkerna är så låg. 

– Många lantbrukare har slut på sina beten. Då stödfodrar de eller släpper ut djuren på vallen där de redan tagit en skörd, men där är återväxten dålig eftersom det är så torrt.

undefined
Susanne Boe Skåmedal, enhetschef på enheten för landsbygd vid Länsstyrelsen Östergötland håller med om att bristen på tillväxt är ett problem. "När det inte kommer något regn så växer inget, vilket innebär att man måste hjälpas åt att hitta andra alternativ", säger hon.
undefined
Få lantbrukare fick ihop en full skörd vid årets första slagning. Till råga på allt är återväxten i princip obefintlig, till följd av torkan.

Det Länsstyrelsen har gjort är att utifrån Jordbruksverkets information fatta ett inriktningsbeslut, vilket möjliggör foderskörd på mark som egentligen ligger i träda. Vidare har Länsstyrelsen gjort ytterligare åtgärder för att hjälpa djurhållare i denna svåra situation. 

– Vi kommer under veckan att starta upp en digital plattform där de som har eller söker betesmark kan anmäla intresse, förklarar Susanne Boe Skåmedal och fortsätter:

– Det vi gör är att kombinera ihop markägare och djurhållare och på så sätt förmedla kontakt och information. Vi blandar oss sedan inte i avtal och liknande, utan det sker markägare och lantbrukare emellan.

Att handla svenskproducerat är ett sätt att stötta livsmedelsproducenterna i länet, menar Susanne.

– Då visar vi alla vårt stöd på både kort och lång sikt. 

Orolig eller vill hjälpa?

Har du betesmark som inte används? 
Använd Länsstyrelsens betesmarksförmedlingstjänst, där du kan få kontakt med djurhållare som är i behov av bete till sina djur. Ska starta upp under veckan. 

Är du som lantbrukare orolig eller mår dåligt?
Vänd dig till LRF:s omsorgsgrupp. Där kan du få kontakt med deras bondekompisar, som kan ge samtalsstöd. Kontaktuppgifter finns på: https://www.lrf.se/regioner/ostergotland/omsorgsgrupper-och-information-vid-kris-i-ostergotland/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!