På torsdagen inleddes reduktionsfisket i den övergödda Hargsjön i Mjölby kommun. Det kommer att pågå under helgen. Många ton med vitfisk kommer att fiskas upp.
Det räknar Arto Hautala med, den finske fiskaren som anlitats för att utföra jobbet. Han har kollegan Petteri Kiiskilä med sig. Båda är från österbottniska Lestijärvi.
Vid halvtvåtiden på torsdagen kommer de långsamt glidande över sjön i en tungt lastad plastbåt. De har även fått med sig några av de nyfikna ortsborna vid sjön för att se hur det går till att få upp fisken. Nästan två ton braxen kippar efter luft och sprattlar i båten, ända upp halvvägs till relingen. En hjullastare kör ner till bryggan och några av karlarna, iklädda sjöstövlar, skyfflar över fisk i skopan som sedan töms i två containrar uppe vid vägen.
Lite av ett folknöje är det i Bosgårds villaområde vid sjöns norra strand. En grupp med närboende och nyfikna har stått en bra stund och väntat vid bryggan på att fiskafänget ska anlända. Några har med sig hinkar för att få med sig lite bete. En tillrest transportör räknar med att få med sig några hundra kilo braxen i en släpvagn. Det ska bli bete till yrkesmässigt kräftfiske i Vättern.
– Men det mesta läggs i containrar och körs till Tekniska verken i Linköping och blir biogas, berättar Dennis Jonason som är projektledare och jobbar för konsultfirman Enviro Planning.
Han och kollegor har tidigare varit och provfiskat i sjön för att inventera beståndet av fisk. Det är vitfisken, i huvudsak braxen, man vill ha bort. Vitfisken äter upp djurplankton i sjön. Dessa behövs för att äta av växtplankton. Det är när det blir för mycket växtplankton som algblomning riskeras sommartid. Det är ett komplicerat system där även kväve och fosfor spelar roll. Man har funnit att det finns väldigt mycket fosfor i bottensedimenten. Reduktionsfisket hoppas man ska förbättra balansen i sjön. Mjölby kommun satsar 600 000 på projektet, varav nio tiondelar består av statligt bidrag.
Anders Sörensson är också påa plats vid bryggan. Det var han och gruppen Bevara Hargsjön som med ett medborgarförslag ville få kommunen att testa den här metoden.
– Ett exempel på hur den lilla människan kan få med sig myndigheterna, tycker han och ser nöjd ut när skräpfisken lastas från båt till traktor och vidare till container.