Bygget som påbörjades redan sommaren 2020, blev lite försenat på grund av pandemin, men är nu i full fart igen.
– Vi kör stenhårt nu för att bli färdiga. Mycket är klart men en del återstår, säger Roger Johansson, ordföranden i Mjölby pistolklubb MPK, och betraktar det här som klubbens absoluta fokus nu.
Medlemmarna har ställt upp i olika arbetslag. En del jobbar på helger andra vardagar.
På torsdagsförmiddagen är ett gäng medlemmar på plats och jobbar sida vid sida med tredjeårseleverna på bygg- och anläggningsprogrammet, och deras två lärare Pelle Kåhlin och Bengt-Erik Yngve.
För eleverna på Dackegymnasiets bygg- och anläggningsprogram är det här ett stort jobb med många nyttiga inslag för deras utbildning.
Herman Lind och Jacob Spångberg håller på med ytterdörren till skjuthallen på 25-metersbanan. Dörrbladet kärvar i karmen som måste justeras.
– Det här är kul och lärorikt, säger Herman och Jacob håller med.
De har båda haft praktik på byggföretag och Herman har till och med fått löfte om anställning när han tagit studenten i vår. Men det här är också bra praktik tycker de. De flesta momenten på ett bygge tränas.
Att de valt just byggprogrammet handlar mycket om att de vill ha ett jobb som inte är stillasittande, menar de.
– Jag vill arbeta med kroppen, säger Jacob men medger att även de goda chanserna till jobb spelet in i valet.
Stomme, tak, fönster och dörrar har varit i huvudsak deras del i bygget. Men många timmars arbete ligger på ideella krafter. Kjell Jonsson är lite av arbetsledare för de pensionerade och daglediga MPK-medlemmar som jobbat tre dagar i veckan på bygget.
– Som mest har vi varit sex personer. Men det finns även andra arbetslag som ställer upp på helger, berättar han.
Kollegan Jan-Åke Karlsson visar runt i de båda skjuthallarna, en för 25-metersbanan med 60 skjutplatser, och en 50-meters med hälften så många platser. Ut mot banan med den uppbyggda vallen och det naturliga berget mot Skogssjöreservatet fladdrar plast i stället för vägg. Där ska det bli öppningsbara luckor. Åt andra hållet, på baksidan av skjuthallarna, blir det isolerade väggar.
– Det är inte så mycket för värmens skull utan mer bullerdämpande, berättar Jan-Åke.
Han tycker att det är en perfekt plats för skyttecentrum med de naturliga sandvallarna runt om. Bakom en av vallarna kommer jaktvårdsföreningens älgskyttebana att anläggas. Den ska flyttas från sin nuvarande plats på andra sidan grusgropen.
Jan-Åke Karlsson är mycket nöjd med kommunens positiva inställning – och insatser i Hulje. Stora mängder fyllnadsmassor från andra byggplatser har körts hit för att bygga upp skyddsvallar. Och Dackegymnasiets insats skulle ha kostat stora summor om man anlitat en firma.
– Vi är ju inte ett byggföretag utan en utbildning. Men kraven på utfört arbete är i stort sett samma, menar Pelle Kåhlin.
Mindre skönhetsfel kan accepteras, men eventuella byggfel måste göras om de upptäcks vid byggbesiktning. Det här är visserligen en bra träning för eleverna – varje årskurs har ett byggprojekt som ska slutföras – men minst lika viktigt för dem är det arbetsplatsförlagda lärandet APL. Trots att pandemin ställt till det för företagen så har det gått att få fram praktikplatser för alla elever.
– Vi är verkligen tacksamma att näringslivet ställt upp och tagit emot våra elever, säger Pelle Kåhlin.