Tillväxtkontoret delas i tre

Kommunens tillväxtkontor kommer att organiseras om. Tanken är att Mjölby ska satsa mer på näringslivets utveckling.

Eva Rådeström, turism- och marknadsföringschef, Mjölby kommun

Eva Rådeström, turism- och marknadsföringschef, Mjölby kommun

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-02-10 04:10

Kommunchefen Dag Segrell har fått i uppdrag av kommunstyrelsen är att se över hur kommunen jobbar med näringslivsfrågor. Ett förslag finns att dela upp förvaltningen som sysslar med arbetsmarknad, näringsliv, tillväxtfrågor, turism och marknadsföring.

– Den täta kopplingen mellan dessa ansvarsområden har inte riktigt gett de resultat som tanken var. De flesta kommuninvånare som är i kontakt med arbetsmarknadsenheten står långt från arbetsmarknaden. Förvaltningen får jobba mer mot arbetsförmedlingen och Komvux än mot näringslivet, menar Dag Segrell.

Han vill nu att arbetsmarknadsenheten bryts ut till en egen enhet under kommunstyrelsen. Även näringslivsfrågor ska få en starkare position i den kommunala organisationen. Därför rekryterar kommunen en chef för näringslivskontoret. Kommunen vill bli bättre på att stödja det lokala näringslivet och underlätta nyetableringar i kommunen. Av samma orsak kommer ett politiskt organ, ett näringslivsråd, att inrättas med direkt avsikt att samarbeta med företagen i kommunen.

– Det blir lite som att gå tillbaka till den organisation vi hade tidigare, menar han.

I dag är Eva Rådeström chef för tillväxtkontoret. Hon kommer enligt förslaget att arbeta med turism, landsbygdsutveckling och marknadsföring. Hon menar att en uppdelning är bra inte bara för kommunens arbete med arbetsmarknad och näringslivsutveckling, utan även för hennes framtida område, marknadsföring.

– Det blir framför allt mer tid. Man renodlar och profilerar verksamheten, tycker hon.

Att man nu delar upp något som man för några år sedan förde ihop tycker hon inte är konstigt.

– Man kan ändra och göra på ett annat sätt. Nu är vi på väg mot 30 000 invånare i kommunen. Det kräver renodling och att vi förädlar det vi har, säger Eva Rådeström.

Men att man delar upp enheterna i kommunstyrelsens förvaltning innebär inte att sluta samarbeta. Att marknadsföra Mjölby handlar förstås både om att ha en god relation med näringslivet och skapa förutsättningar för en bra arbetsmarknad.

Ge konkreta exempel på hur Mjölby blir mer attraktivt.

– Det handlar mycket om den yttre miljön. Svartå strand-projektet förstås, men även andra områden. Det handlar om att utveckla näringslivet. Varför inte satsa på mat? Skänninge skulle kunna bli "matens stad" där lokal mat kan säljas och nätverk kan byggas, säger Eva Rådeström som är mest känd för Mjölbyborna för rondellpotatisen i Viringe.

Nu när hon kan koncentrera sin tid på marknadsföring och profilering kanske vi får se fler projekt i den vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om