En stor kartläggning har inletts av tätortens kulturmiljö. Även vissa karaktäristiska områden utanför tätorten ska inventeras. Så småningom kommer de att räknas till tätorten, i takt med att den växer i yta och befolkning.
Sist det gjordes var 1984. Det var en tid när många äldre hus tilläggsisolerades för att spara energi. Därefter kan andra förändringar ha skett, fönsterbyten, tillbyggnader, glasade altaner.
– Vi räknar med att det skett förändringar sedan dess. Och nu vill vi även titta på miljöer som var relativt nya då. 70-talsvillorna i Ryttarhagen har ju exempelvis sin karaktär, med rader av nästan likadana hus, säger Caroline Gyllemark på kommunens byggnadskontor.
Hon bor själv i ett område med blandad bebyggelse från sekelskifte till 40-tal. Hennes hus är q-märkt och hon tycker att det är viktigt att bevara karaktären.
– Men en del detaljer har ändrats sedan det byggdes som ett tvåfamiljshus, säger hon.
Fredrikssons arkitekter har engagerats för uppdraget och kommunen har fått statliga pengar till projektet. Totalt kostar det en halv miljon kronor, varav 200 000 från länsstyrelsen.
– Vi vill att Mjölbyborna ska känna stolthet över sin stad. Man kanske inte riktigt är medveten om att det finns mycket kulturhistoriskt intressant bebyggelse här med, även om Skänninge har den äldre historien, säger Caroline Gyllemark.
Hon menar att det är viktigt att lyfta fram den för att nyansera bilden av Mjölby, och visa att staden har en själ. Inte bara järnvägsmiljön och resterna av kvarnbyn.
Kartläggningen blir en del av underlaget i arbetet med den fördjupade översiktsplan som kommunen arbetar med. Där ser man många år framåt och för att kunna göra det måste man ha god koll på det förflutna.
Allt det insamlade materialet kommer att vara digitalt.
Lisa Berglund är byggnadsantikvarie på Fredriksson arkitektkontor.
– I höst kommer vi att ta oss an enskilda byggnader med kulturhistoriskt värde, allt från ladugårdar till egnahemsvillor och funktionalistiska flerfamiljshus, säger Lisa Berglund.
Fredrikssons arkitekter, som specialiserat sig på historiskt byggande, kommer att inventera cirka 300 byggnader, men endast utvändigt. Man kommer inte att be om att få komma in.
– Om någon har tips på en kulturhistoriskt intressant byggnad eller en som är särskilt uppskattad av Mjölbyborna går det bra att höra av sig, säger Lisa Berglund.