Revisionsföretaget PWC har granskat rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare. Granskningen omfattar Mjölbys grundskola och bygger på enkätsvar från rektorer samt intervjuer med rektorer, lärare, utbildningschef och utbildningsstrateg.
Inom flera områden anser rektorerna att de har goda förutsättningar att vara pedagogiska ledare, bland annat genom den kompetensutveckling som erbjuds. De tycker också att de har tillräckliga kunskaper för att ta ansvar för kvalitetsarbetet och föra dialog med lärarna om skolans uppdrag, resultat och utveckling.
Men flera upplever att tiden inte räcker till för det pedagogiska arbetet och att stödet för att hantera lokalfrågor (exempelvis underhåll av byggnader och säkerhetsfrågor) inte är tillräckligt. En del rektorer menar att en mager kassa gör det svårt att ta ansvar för att målen för verksamheten uppnås.
Revisorerna konstaterar att kommunens kostnader för grundskolan ligger under riksgenomsnittet.
Föråldrat systemAtt skolan har det tufft ekonomiskt är ingen nyhet för Mjölbys utbildningsnämnd. Systemet för hur resurser fördelas till skolan uppges bygga på förutsättningar som gällde för många år sedan. Jennifer Myrén (S) är ordförande i nämnden. Hon säger att man driver på för att få ett nytt fördelningssystem som bland annat bör innehålla ökade resurser till elever med särskilda behov.
När det gäller Mjölbys skolkostnader jämfört med andra kommuners hänvisar Jennifer Myrén till en genomgång som gjorts av
SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).
– De konstaterar att vi har en effektiv organisation, och det är bra. Men vi vill satsa mer på skolan och det försöker vi lyfta fram i budgetarbetet. Nästa år höjs Mjölbys kommunalskatt och den höjningen kommer att gå till skola och omsorg.
Lasta av lokalfrågornaEnligt Jennifer Myrén har det redan tidigare stått klart att lokalfrågorna tagit mycket av rektorernas tid.
– Nu ska fastighetskontoret avsätta en person som ansvarar för kontakterna gentemot skolan. Det är ett sätt att avlasta rektorerna och frigöra tid för dem.
Nämndordföranden välkomnar revisionsrapporten.
– Den nya skollagen lyfter fram hur viktigt rektorns pedagogiska ledarskap är. Rapporten ger en bra beskrivning av hur förutsättningarna för det ser ut i Mjölbys grundskola nu och vad som behöver förbättras. Vi har redan haft ett heldagsmöte med rektorerna om detta och bokat in ytterligare två nästa år. Tanken är att hitta ett bra sätt att stödja rektorerna i deras ledarskap och på det viset också utveckla skolan.
Även Birgitta Engholm, moderat ledamot i utbildningsnämnden, tycker det är bra med granskningen.
– Det är viktigt att saker kommer upp på bordet och att man lyssnar på medarbetare. Anser rektorerna att de har för tung arbetsbelastning måste man göra något åt det, säger hon.