– Facebookgruppen Östgötska smultronställen startade jag 2012. När jag var ute i naturen i länet såg jag att det finns så mycket vackert här. Jag ville samla alla fina platser vi har i Östergötland på ett ställe för dem som vill turista i sitt eget län, säger Thorbjörn Andersson.
Hembygdsgården i Mjölby är en passande plats att träffa Thorbjörn på för att prata om alla de fina besöksmål som finns i Östergötland. I dag strilar den sköna vårsolen mellan träden vid vandrarhemmet och en stråhatt på huvudet är ett perfekt skydd i den starka solen.
– I dag har Facebookgruppen lite fler än 38 000 medlemmar. Redan från början var tanken att alla som ville skulle kunna lägga ut sina lokala smultronställen i gruppen. Jag lägger fortfarande in en del inlägg, men sidan är väldigt aktiv. Det trillar in ett tjugotal inlägg varje dag och det är kul.
Thorbjörn är utbildad lärare i historia och samhällskunskap. Han har ett brinnande intresse för kulturen i Mjölby och är bland annat ordförande i guideföreningen i Skänninge.
– Mina föräldrar släpade alltid in mig i gamla kyrkor på semestrarna när jag var barn. Jag har nog besökt varenda kyrka på hela Gotland redan som tioåring. Jag fick intresse för historia i tidig ålder.
Vilken är din favoritplats i Östergötland?
– Om jag måste välja en plats så är det Öna kulturreservat och Ingvastebo kvarn. De ligger ganska nära varandra strax söder om Nykil. Dels är det en gammal kvarnmiljö från 1800-talet och dels en 1700-talsgård som ägs av Östergötlands länsmuseum. De är mycket vackra och trevliga miljöer att besöka.
Östgötska smultronställen fick en trög start och till en början var det inte många medlemmar i gruppen. Men en viss pandemi satte fart på medlemsantalet.
– Vi gick från 1 000 medlemmar till 10 000 på bara några få månader. Jag tror att många återupptäckte sitt eget landskap. Ordet hemester har ju blivit ett begrepp idag. Vi har många vackra platser i Sverige. Man behöver inte åka utomlands.
Är det inte en risk att det kommer upp samma platser i flödet?
– Visst återkommer en del platser, men det är mycket nytt också. Jag skulle säga att det är ett blandat innehåll, allt från gårdar med djur till loppisar. Gruppen får folk att hitta nya ställen och även jag hittar nya ställen. Den fungerar även som en tips- och frågelåda. Kanske får någon besök av svärmor över helgen och vill veta vilka platser i Östergötland man kan ta med henne till.
Vilka trender ser du i flödet 2024?
– Jag skulle säga att det är mycket naturupplevelser just nu.
Det stora antalet nya medlemmar har gjort att Thorbjörn tagit hjälp med administrationen av Hästholmsbon Camilla Linusson.
– Hon hörde av sig och undrade om hon fick hjälpa till. Förut såg jag att medlemsantalet ökade när vi närmade oss sommaren, men de senaste åren har ökningen varit utspridd över hela året. När sidan växt och det läggs in så mycket inlägg måste man ha bättre koll. Fast jag vill ändå påpeka att det är en skötsam grupp med en trevlig och bra ton.
Hur ser framtidsplanerna ut för gruppen?
– Jag har funderat på att starta en podd där jag åker runt och intervjuar folk. Men än så länge är det bara en tanke, säger Thorbjörn.