Att företaget är bra på att anpassa sig märktes redan efter den förödande branden i Spångsholm i april 2018. Direkt dagen efter branden samlades de anställda och började planera hur man skulle kunna fortsätta.
– Jag tror att vi är duktiga på att ställa om. Vi är entreprenörer och helt beroende av att snabbt anpassa oss och vara snabbrörliga, säger Björn Samenius, vd på Artex i Mjölby.
2019 var ett ekonomiskt mycket bra år för företaget. 2020 kommer av naturliga skäl inte bli särskilt bra, men inga röda siffror väntas, och personalen har jobbat på. Snarare behövs det nyanställningar. Företagets utvecklingsavdelning har vuxit och har tolv anställda i dag. Där har pandemins utmaningar gjort att man jobbat mycket på att hitta nya lösningar.
Lokalerna på Industrigatan där tidigare kontorsmöbler monterades är ljusa och nyrenoverade. Från fikarummet kan man sitta och titta på tågen som passerar på stambanan.
Ida Aronsson är en av företagets konstruktörer. Hon jobbar just nu med framtidens tält.
– Jag kan inte säga så mycket om det. Det är ännu på utvecklingsstadiet, säger hon och berättar att de nya lokalerna varit ett lyft för alla på företaget, men kanske särskilt på utvecklingsavdelningen.
I våras när orderingången vek satte företaget igång att tillverka skyddsutrustning till vården. Visir och engångsförkläden. Flera av Artex nyare produkter har med luftrening att göra, och där har coronaviruset påverkat utvecklings- och innovationsarbetet.
– Vi har utvecklat andningsskydd för industrin och för sport, de senare är tänkta för löpare och cyklister i storstäder med svåra luftföroreningar. I dag när många använder munskydd utomhus kan det få ökad aktualitet, menar Björn Samenius.
En annan produkt som kan få betydelse i coronatider är luftrenare där Artex redan tidigare tagit fram produkter för såväl sovrums- som kontorsmiljö.
– Nu tittar vi på möjligheten att utveckla det till tågmiljö. Det handlar om filter som även klarar pandemiska virus, menar Björn Samenius.
Efter branden fick Artex gruppera om sin verksamhet i tillfälliga lokaler. En stor del av företagets produktion sker i Lettland. Efter att ha hyrt tillfälliga lokaler i Mjölby kunde man köpa Lanabs tidigare lokaler på Industrigatan. Kommunala Fami gick in som delägare i fastigheten. Men dem har Artex nu köpt ut och äger sina egna lokaler som renoverats invändigt, med kontor, labb, lager och produktion. Här sys och monteras klädslar till tågsäten, både till Göteborgs spårvägar och Stockholms tunnelbana. I en lokal i före detta Electrolux i Motala kläs tågsäten om för Öresundstrafiken.
– Vi har även planer på att köpa ett bolag i England och även jobba med Londons tunnelbanetåg, säger Björn Samenius.
Artex är ett av sex europeiska företag som vunnit pris för utveckling av cirkulär ekonomi, alltså att återvinna material.
– Vi byter ut omkring 100 000 meter tyg och 100 ton polyeterskum från stolar. Det går i hög grad till förbränning i dag. Vi utvecklar metoder att återvinna både textil och stoppning genom att mala ner det och pressa ihop det till nya material.
Målet är att en cirkulär produktion inte ska fördyra slutprodukten.
– Vi är fortfarande ett hantverksföretag precis som när vi tog över för 13 år sedan. Men vår verksamhet har under den tiden blivit mer och mer kvalificerad, menar Björn Samenius.