Mjölby kommun införde besöksförbud på sina boenden inom vård och omsorg tre veckor innan den nationella regleringen kom. Försiktighetsåtgärden har gällt sen den 12 mars i kommunen och aktiverades i hopp om att minska smittspridning bland särskilt utsatta i riskgrupp. Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger när vi träffar honom, att Mjölbys tidiga agerande inte haft den effekt man önskat.
– Nja, när vi tittar på kurvorna över landet, när vi började rekommendera och sen även lagstifta om det, så ser vi ingen skillnad i kurvan. Det verkar inte som just besöken varit det viktigaste.
Men för den delen vill Tegnell inte förminska Mjölbys modell.
– Jättebra att de agerade snabbt, men det fanns mycket annat man kunde göra också. Beslutet kan ha haft andra effekter, som att personal tänkt mer på hur viktigt det är med hygien och så. Det kanske inte är åtgärden som är viktig utan signalen man skickar ut till verksamheterna.
Folkhälsomyndigheten har en tid varit bekymrade över utvecklingen av virusets spridning inom landets äldreomsorg och menar att det faktum att smittan kommit in där varit avgörande för Sveriges höga dödstal. Mjölby har inom den kommunala omsorgen hittills haft totalt 17 konstaterade fall med covid-19, men förvaltningschefen Thomas Åhlander tror att den siffran skulle ha varit betydligt högre om det inte vore för deras tidiga besöksförbud.
– Vi skulle ta samma beslut igen. Jag tänker att Tegnell har helt rätt i att signalvärdet är starkt och jag tror att vi har haft stor nytta av att vi begränsat accessen till våra äldre. Så för tillfället känner vi oss nöjda, men det kan ju förstås ändras.
Hur länge ett besöksförbud på särskilda boenden kommer att gälla i Mjölby kommun, kan inte Thomas Åhlander svara på just nu.
– Vi avvaktar besked från regeringshåll och förhåller oss sen till det. Men jag kan tänka mig att olika kommuner kommer behöva att fatta olika beslut när det nationella förbudet hävs.
Anders Tegnell säger att FHM i väldigt liten utsträckning kan påverka hur äldrevården bedrivs – myndigheten kan bara peka på smittskydd och vårdhygien.
Hur ska Mjölbys omsorg arbeta vidare, har du något råd?
– Personalmässigt att de inte springer till för många varje dag utan försöker hålla nere på hur många man träffar. Och det här med den basala hygienrutinen, den är ju fantastiskt viktig.