Tävling avgör Svartåbyggnation

Genom en marknadsanvisningstävling ska företag konkurrera om uppdraget att exploatera södra Björkudden längs Svartån. Det är första gången något sådant genomförs i kommunen.

Utsikt över området från gångbron över Svartån.

Utsikt över området från gångbron över Svartån.

Foto: Fredrik Nygren

Mjölby2017-06-21 14:14

Tidigare etapper av utbyggnaden längs Svartån börjar bli klara, nu är förberedelserna i full gång för fortsättningen. Pumphuset och Villa Björkudden ska bevaras och ingå i de nya visionerna, annars är det fritt fram att vara kreativ – så länge planerna passar in med naturen omkring.

– Det finns också ett fokus på volymer. Vi vill att många ska kunna bo här, säger Ketil Kindestam, som är exploateringsingenjör på Mjölby kommun.

Nybyggnationer handlar ofta om bostadsrätter. Vid bedömningen av förslagen ska därför även behovet av hyreslägenheter vägas in. I oktober utses vinnaren och därefter börjar arbetet med en detaljplan. Inom två och ett halvt år hoppas Ketil Kindestam och kommunens planarkitekt Jonas Loiske att byggnationen längs vattnet ska stå klar, där det även planeras för en ny mindre kommunal badplats.

– Det är tidsplanen, så länge det inte överklagas, säger Ketil Kindestam.

Tanken är att byggnationen ska bli både billigare och bättre genom tävlingen. Till och med den 22 september kan förslagen lämnas in. Och Intresset för att bygga i Mjölby beskrivs som stort.

– Det var nog ingen som hade trott att en sådan här tävling hade gått att genomföra för fem år sedan, eller ens två år tillbaka. Det är kul att även små kommuner kan göra sådant här nu, säger Jonas Loiske.

Jonas Loiske och Ketil Kindman promenera på området längs Svartån som står inför en omfattande byggnation.
Jonas Loiske och Ketil Kindman promenera på området längs Svartån som står inför en omfattande byggnation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om