Svenska kyrkan håller öppet men sänker temperaturen

Elförbrukningen för Folkungabygdens kyrkor motsvarar ett villakvarter. Att spara på el är en solidaritetshandling menar kyrkoherden.

Maria Åkerström och Stefan Kuylenstierna framför Mjölby kyrka, som just den här dagen är öppen. "Det känns viktigt för mig att säga att vi inte stänger kyrkorna, men att vi sänker temperaturen", säger Maria.

Maria Åkerström och Stefan Kuylenstierna framför Mjölby kyrka, som just den här dagen är öppen. "Det känns viktigt för mig att säga att vi inte stänger kyrkorna, men att vi sänker temperaturen", säger Maria.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2022-10-10 17:25

Folkungabygdens pastorat har 33 kyrkor fördelade på kommunerna Boxholm, Ödeshög och Mjölby. 

Stefan Kuylenstierna är kyrkogårds- och fastighetschef.

– Vi har en kyrka som värms med olja och fyra där vi har fjärrvärme, resten värms med direktverkande el. 

undefined
"Man brukar säga att en normalvilla med direktverkande el gör av med 20 000 kWh. Vår förbrukning motsvarar 80-85 villor, det är ett helt villakvarter", säger Folkungabygdens kyrkogård- och fastighetschef Stefan Kuylenstierna.

Stefan berättar att 2018 gjorde pastoratet av med 1,7 miljoner kWh.

– Man brukar säga att en normalvilla med direktverkande el gör av med 20 000 kWh. Vår förbrukning motsvarar 80-85 villor, det är ett helt villakvarter. 

Runt 2018 började pastoratet installera nya styrsystem i kyrkorna för att effektivisera och minska elförbrukningen.

– Tidigare slog man av och på strömmen manuellt. Nu kan vi styra användandet efter bokningskalendern. Styrsystemet hjälpte oss att sänka förbrukningen med 300 000 kWh. 

2022 har man budgeterat kostnaden för el till 4,4 miljoner, en höjning med drygt 1,4 miljoner om man jämför med 2021.

– Vi är lyckligt lottade för i år har kyrkoavgiften blivit högre än prognosen. Det gjordes stora överskott under pandemiåren för att den verksamhet vi planerade inte gick att genomföra, säger kyrkoherde Maria Åkerström.

undefined
Kyrkoherde Maria Åkerström hade hellre sett att pengarna till ökade elkostnader hade gått till verksamhet.

Samtidigt är det pengar som skulle kunna gå till annat.

– Det hade ju varit roligare att ha bra verksamhet för pengarna än att lägga dem på elkostnader.

Stefan säger att det inte är någon akut ekonomisk kris, men att det över tid kan komma att påverka verksamheten.

– Det man sparar mest på är den kilowattimme man inte använder. Ju varmare det är i ett rum, desto mer går det åt. Kan man hålla nere temperaturen sparar man el. Varje kyrka är unik och speciell, så vi kan inte säga hur mycket vi sparar på att till exempel dra ned en grad. 

Linköpings stift har gjort en central elupphandling som Folkungabygdens pastorat är med i.

– I den ingår att det ska vara 100 procent grön el, förklarar Stefan.

Han säger att eluppvärmning är ett bra sätt att värma upp kyrkorna.

– Det är viktigt att ha ett bra klimat i kyrkolokalerna så att vi inte förstör något. Får vi in fuktigare luft så slår man på värmen en stund. När vi använder kyrkorna vill vi snabbt få upp värmen. Har vi mycket värme för lång tid så torkar vi ut vintertid och det blir för torrt. Då kan vi få sprickor och skador. Elvärmen är enklare att reglera än andra uppvärmningsalternativ.

undefined
Maria Åkerström och Stefan Kuylenstierna framför Mjölby kyrka, som just den här dagen är öppen. "Det känns viktigt för mig att säga att vi inte stänger kyrkorna, men att vi sänker temperaturen", säger Maria.

Maria Åkerström säger att de höga elkostnaderna är något pastoratet delar med andra pastorat i kontraktet.

– Det känns viktigt för mig att säga att vi inte stänger kyrkorna, men att vi sänker temperaturen. Människor i vårt kontrakt vill ha tillgång till sina kyrkorum.

– Vi får vara flexibla med vilka lokaler vi använder. Det gäller att tänka till hur vi kan göra det på ett elsmart sätt. Här i pastoratet för vi ett resonemang kring användningen av våra lokaler. Snart kommer stora högtider som advent och jul och då värmer vi upp kyrkorna på ett klokt sätt, sedan får vi vara sparsamma däremellan. Vi är många som jobbar i pastoratet och är vi många som är med och bidrar så gör det skillnad.

– Ett sätt att vara energieffektiv och flexibel är att försöka fylla den kyrka som just nu är uppvärmd med fler bokningar, säger Stefan.

Maria menar att det finns ytterligare en dimension i elprisfrågan.

– Vi pratar mycket ekonomi, men det handlar även om värderingar. Att spara på el är en solidaritetshandling mot andra länder och solidaritet mot de som behöver elen bättre, till exempel sjukhus och platser där elen behövs på ett annat sätt.

Kilowattimmar

För att få ta reda på vad en elpryl förbrukar multiplicerar du först effekten på din grej i watt med antalet timmar du använder den. Om du tar en glödlampa på 60 watt som lyser i 8 timmar får du alltså 480 wattimmar. 

För att räkna om det till kilowattimmar delar du antalet wattimmar med 1 000. Din glödlampan har förbrukat 0,48 kilowattimmar.

Priset du betalar för dessa 8 timmar är ditt elpris gånger förbrukade kilowattimmar, t.ex. 300 öre/kWh * 0.48 kWh = 144 öre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!