– Det är hopplöst, säger Markus Höglund på Mjölby stadshotell.
Just nu söker hotellet ytterligare en kock. På Platsbanken finns ett flertal annonser om restaurangpersonal i Mjölbyområdet, både inom storkök, snabbmatställen och annan besöksnäring.
Att hotellet har brist på kökspersonal är ironiskt eftersom det bedrivs kockutbildning i hotellets kök i regi av Lernia. Men det är en utbildning som framför allt riktar sig mot måltidskök och offentlig verksamhet, menar Markus Höglund.
– Kockar är otroligt svårt att hitta. Men det är svårt även med bartenders och receptionspersonal, säger han.
Markus Höglund menar att det var problem med att rekrytera även före pandemin, men nu är det värre. Han tror att det är många faktorer som spelar in. Unga nyutbildade lockas till storstäder och studentstäder. Restaurangyrken är inte lika attraktiva längre, många som varit med ett tag vill undvika kvälls- och helgjobb, tror Markus Höglund.
Att pandemin nu lättar kan spela in. Många lämnade branschen i och med neddragningarna förra våren. Plötsliga lättnader i restriktionerna, som man inte vågat eller kunnat planera för, gör sitt till.
– Det har inte gått att planera och ha framförhållning för ändringarna. Nu behöver alla mer personal, säger han.
Johan Gustafsson är regionchef på Svenskt Näringsliv. Enligt honom är det personalbrist även i många andra branscher.
– Att det är kompetensbrist i hotell- och restaurang med jobb som många borde kunna utföra, samtidigt som var sjunde östgöte går arbetslös, det tyder på att man borde stärka incitamenten för att få folk i arbete, säger han.
Johan Gustafsson tycker att satsningar borde göras för att få fler sökande till praktiska yrkesutbildningar inom bristyrken. Hotell och restaurang är en sådan bransch. Företagen skriker nu efter yrkesutbildad personal, både inom hantverk, verkstad och besöksnäring.
– Det här är inget specifikt Mjölbyproblem, eller speciellt för Mjölby stadshotell. Så här ser det ut i hela landet, säger Johan Gustafsson.
Att det här problemet uppstår under sommarperioden tycker han är märkligt när det borde finnas många som kan ta ett sommarjobb i Mjölby, menar han. Han tycker även att det borde finnas nyanlända som kunde få jobb.
– Att jobba på restaurang är ju ett perfekt sätt att ta första steget in på svensk arbetsmarknad, tycker han.