I Mjölby kommun saknas ett 40-tal vikarier för att få ihop sommarschemat så att de drygt 700 ordinarie vårdanställda kan få semester.
– Vi har samma svårigheter som alla andra kommuner, och även regioner, verkar ha att hitta tillräckligt många vikarier. Det är en stor förvaltning som vi ska täcka över sommaren. Vi jobbar in i det sista så att alla som ska ha semester ska få det, säger Elisabeth Svensson, enhetschef för kommunens planeringsenhet.
Som ett sätt att locka framför allt ungdomar att jobba i vård och omsorg har Mjölby kommun anslutit sig till en nationell kampanj som marknadsförs via sociala medier.
– Genom peppiga digitala events och intervjuer hoppas kampanjen ge svar som unga söker men också locka till att börja jobba inom vård och omsorg. Tillsammans vågar vi tänka utanför boxen för att möta rekryteringsutmaningen, säger Elisabeth Svensson.
Hon och två kollegor står dessutom två dagar i veckan på Kungshögaskolan där programmet för vård- och omsorg finns. I kafeterian pratar de med ungdomar som de hoppas ska nappa på kommunens jobberbjudande i sommar.
– Vi brukar få ganska många sökande och kunna boka många intervjuer. Vi skulle aldrig klara sommaren utan att få in skolungdomarna, säger Elisabeth Svensson.
Jobben anpassas efter ålder. Över 18 år får eleverna göra arbetsuppgifter som vanlig undersköterska eller vårdbiträde gör.
På plats i kafeterian finns även kommunens rekryterare Madelene Ekström. Hon berättar att de lyckats rekrytera elever från andra program på skolan.
– De kanske tar det som ett första sommarjobb. Sedan har vi haft tur och fått en del att fastna och som läst vidare.
För att locka fler till vård och omsorg skissar de på ett samarbete med vårdlärarna för att nå fram till befintliga elever på programmen.
– Det kan exempelvis vara att eleverna får en mentor i våra verksamheter och se över om vi kan garantera en fast tjänst när man går ut gymnasiet med godkända betyg, säger Elisabeth Svensson.
De tror att pandemin gjort att färre söker sig till vården och att det finns vissa fördomar om vårdyrket.
– Ytterligare en sak som försvårar är att många helst vill bli timanställda, det gör att vi har svårt att planera och lägga scheman, säger Elisabeth.
Kommunen försöker också locka pensionärer att jobba extra i sommar, jobbonärer som de kallas i den nationella kampanjen.