Svaret om Ftsum: "Socialtjänsten är ingen hyresvärd"

Socialnämndens ledartrio i Mjölby tycker att bilden som målats upp i debatten kring Ftsum Zemere och hans boende har blivit skev.

Som politiker kan, och ska, Margareta Toorell (M), Claes Samuelsson (C), Anna Johansson (S) har fått påstötningar om att de ska ändra tjänstemännens beslut. Men det kan de inte göra.

Som politiker kan, och ska, Margareta Toorell (M), Claes Samuelsson (C), Anna Johansson (S) har fått påstötningar om att de ska ändra tjänstemännens beslut. Men det kan de inte göra.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-06-18 12:30

– Vi tycker inte att det framkommit att Dacke stödboende är ett biståndsprövat boende där tanken är att man ska slussas ut i samhället. Det är inget allmänt ungdomsboende och socialtjänsten är ingen hyresvärd.

Det säger omsorgs- och socialnämndens ordförande Anna Johansson (S) när jag träffar henne och de båda övriga ledamöterna i presidiet, Claes Samuelsson (C) och Margareta Toorell (M), på torsdagseftermiddagen.

Vi har tidigare berättat om Ftsum Zemere som, efter flykten från Eritrea och flera flyttar i Sverige, för tre år sedan placerades på Dacke stödboende i Mjölby. Redan förra året ansåg socialtjänsten att han var redo för utslussning men det gjorde inte han. Han erbjöds en utslussningslägenhet som han tackade nej till. I stället fick han bo kvar ytterligare ett år på stödboendet. Den 15 juni upphörde hans rätt att bo där. Ett planerat möte på måndagen blev aldrig av, i stället fick han hämta ett brev om vad som gällde. De senaste dagarna har han olovligen bott där.

– I debatten framhävs det att beslutet att han ska flytta kommit plötsligt. Men det har både han och hans nätverk vetat i ett år, säger Claes Samuelsson.

undefined
Ftsum Zemere hamnade, efter flykten från Eritrea och flera flyttar i Sverige, för tre år sedan på Dacke stödboende i Mjölby.

Om det funnits en dialog mellan Ftsum, hans nätverk och personalen på boendet för att planera utslussningen under det här året kan politikerna inte svara på, men det utgår de ifrån.

– Vi har fullt förtroende för våra tjänstemän. De är proffs och kan bedöma om det finns något fortsatt behov av stöd, säger Anna Johansson. 

De tre politikerna trycker på att det inte bara har varit personalens ansvar att ta upp diskussionen om framtiden. Även Ftsum själv borde ha tagit upp frågan och de vuxna i hans nätverk har ett ansvar i att stötta honom att ta nästa steg ut i vuxenlivet.

– Vi förstår att det är jobbigt för pojken, men de vuxna omkring honom borde ha hjälpt honom att ta kontakt och hantera den här situationen, säger Anna Johansson.

Hon är stolt över den vårdkedja som Mjölby har som innebär att den unge får flytta till en utslussningslägenhet, fortfarande med stöd från boendet, och så småningom får möjlighet att ta över kontraktet.

– Den möjligheten är det inte många ungdomar som får, säger Claes Samuelsson. 

Anna Johansson poängterar att kommunen måste följa den lagstiftning som finns.

– Skulle vi fatta beslut enbart med hjärtat vore vi ute på farliga vägar. Vi måste förlita oss på tjänstemännens bedömningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!