Studentyra på gymnasierna i Mjölby

Björkar, blågula ballonger, konfetti och massor av vita mössor. Det är studentfirande i Mjölby.

Nora Johansson, Julia Akcan och Emelie Björk tog examen från vård- och omsorgsprogrammet på Kungshöga. Nora börjar i hemtjänsten på måndag, Julia jobbar redan på McDonald's och Emelie har ett vikariat innan hon åker till USA för att läsa engelska.

Nora Johansson, Julia Akcan och Emelie Björk tog examen från vård- och omsorgsprogrammet på Kungshöga. Nora börjar i hemtjänsten på måndag, Julia jobbar redan på McDonald's och Emelie har ett vikariat innan hon åker till USA för att läsa engelska.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Mjölby2021-06-11 17:07

Både Dackeskolan och Kungshögaskolan släppte ut studenter i småportioner under fredagen enligt ett noggrant planerat schema. Anhöriga fick komma 15 minuter före utspring och skulle hinna med att gratulera, filma och kramas på 30 minuter, sedan var det dags för nästa grupp.

undefined
Fredrik Einvall, rektor Kungshögaskolan i Mjölby, är både glad och lite vemodig en sådan här dag.

– Det är roligt och lite vemodigt, som alltid. Fredrik Einvall, rektor på Kungshögaskolan, beskriver sina känslor denna perfekta sommardag.

– Redan på måndag börjar sommarskolan för de elever som vill läsa upp sina betyg i olika ämnen, berättar han. Vi har 90 elever som har anmält sig.

– Eleverna har tagit ett stort ansvar och skött allt jättefint, fortsätter han och blickar ut över det covidsäkra firandet, där släktingar väntar fyra och fyra, varje familj vid en egen plastkon med distans till nästa.

undefined
Vård- och omsorgsprogrammets utspring blev lika jublande som alla andras.

Till tonerna av Gyllene Tider och Ted Gärdestad kommer klass VO18, vård- och omsorgsprogrammet, forsande som en jublande vit våg ut genom dörrarna. I klassen har 100 procent av eleverna redan jobb som väntar.

Nora Johansson, Julia Akcan och Emelie Björk är sjungande på väg mot stan efter utspringet. Nora ska börja jobba i hemtjänsten på måndag, Julia har redan jobb på McDonald's och Emelie har ett vikariat under sommaren innan hon åker till USA i höst för att läsa engelska.

En bit därifrån blir Mohsen Ahmadi duschad i cava av vännerna som tar emot honom. Han ska jobba på Slomarp i sommar.

undefined
Mohsen Ahmadi möttes utanför Kungshögaskolan av Maryam Amirkhani, Fatemeh Fadaei, Said Nasiri, Derid Ahmadi och Hossein Mohammadi. Nu ska Mohsen jobba på Slomarp.

På Dackeskolan är det samma procedur vid utspringet. Föräldrar i smågrupper, mor- och farföräldrar väntar en bit bakom. Här träffar vi de sju guldsmedseleverna tillsammans med sina stolta lärare vid fotograferingen.

– Utsikterna är goda för dem, säger läraren Camilla Wallin. Branschen håller koll på eleverna härifrån och deras etapprover har gått fantastiskt bra.

undefined
Guldsmedsstudenterna på Dackeskolan i klass HVG18, fr v läraren Camilla Wallin, Emanuel Baldwin, Victoria Alm, Hassan Abdurakhimov, Amy Johnsson, Rasmus Hadén, Eskil Herzer och läraren Niklas Galte.

Och så låter det också, vid en rundfråga i den lilla exklusiva gruppen. Rasmus Hadén ska arbeta hos en guldsmed i Falkenberg direkt nu i juni, Emanuel Baldwin börjar sitt sommarlov med att köra ut matlådor en dag i veckan men sedan ska han gå som lärling hos en silversmed i stockholm och lära sig steninfattning. Eskil Herzer ska söka jobb som guldsmed och vill också satsa på steninfattning.

Hassan Abdurakhimov siktar in sig på att fortsätta inom guldsmedsyrket i Italien och Victoria Alm har lärlingsplats som väntar hos en guldsmed i Bergkvara i Småland.

Läraren Camilla Wallin berättar engagerat:

– 30 procent av Sveriges guldsmeder är på gång att gå i pension snart, så branschen håller koll på de här eleverna. De kommer att arbeta med ett viktigt yrke, där de kommer att möta människor i alla skeden i livet – och så får de använda sina händer i kombination med fantasin.

Både hon och kollegan Niklas Galte brinner för sina elever och rollen som lärare, det märks. De berättar om "Dackeandan", där alla levererar allt de kan och att det är ett sätt att bygga elevernas självförtroende och trygghet.

– Man sover gott om natten som lärare här, säger Camilla Wallin.

undefined
Närmaste släkten gratulerade Victor Johansson som tog examen från Dackeskolans bygg- och anläggningsprogram, fr v mormor Birgitta Knutsson, pappa Magnus Johansson, Victor Johansson, mamma Mikaela Johansson, Markus Lundell och morfar Oddbjörn Knutsson.

Strax kommer nästa klass ut, det är BA18, bygg- och anläggningsprogrammet. Victor Johansson säger att han ska parta till 06 på lördagsmorgonen. Det är inte första partykvällen under senaste veckan. Sedan väntar jobb.

undefined
Victor Johansson tas emot av vännerna. Nu blir det party – länge.

– På måndag börjar jag som snickare på Åhlin & Ekeroth i Mjölby.

Så fortsätter utspringet från båda gymnasierna några timmar till. När det är dags för RL18, restaurang- och livsmedelsprogrammet, möts Simon Andersson av pappa Donny och bror Anton.

undefined
Simon Andersson gratulerades av pappa Donny och bror Anton, när han gick ut restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan.

– Jag är timanställd på The Box i Linköping och jag har lite andra erbjudanden också.

På Kungsgatan i centrala Mjölby hörs musiken, visselpiporna och de tutande bilarna länge, länge. Det är sommar, sol och studenten!

undefined
Victor Tilly och Emil Sjösteen firades av släkten när de tog studenten från Dackeskolans bygg- och anläggningsprogram.
undefined
Föräldrarna väntade i smågrupper utanför Kungshögaskolan när det blev deras tur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!