Som ett led i kommunens hållbarhetsarbete kan den som vill få låna en elcykel. I utbyte ska man ställa bilen och cykla till jobbet, förskolan med barnen eller till affären. Man behöver också svara på två enkäter om hur det är att cykla i kommunen och berätta vad man tycker är bra eller dåligt.
– Det här är vårt sätt att delta i projektet Rena resan, berättar Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare i Mjölby kommun. Under 18 dagar får man låna en elcykel helt gratis och testa hur det är att byta ut arbetsresan med bil mot cykel. Jag har själv testat och det är riktigt kul. Fördelen är att det går så lätt att cykla och att man inte blir svettig.
Kommunen har köpt in tre olika typer av elcyklar som ska gå att låna; två vanliga cyklar, två lådcyklar och två vikcyklar.
– Lådcyklarna är tänkta att köra barn i men man kan använda dem när man åker och handlar eller behöver köra andra saker. Och den som tågpendlar eller åker buss kan låna en vikcykel som är lätt att ta med sig. När man kliver av kan man lätt cykla vidare dit man ska.
Totalt kommer 48 personer i kommunen att hinna låna varsin cykel. När vi träffas har dock redan ett 80-tal personer anmält sitt intresse för att få låna någon av cyklarna.
– Det är jättekul att vi fått så många anmälningar, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo. Jag har inte hunnit kolla hur de fördelar sig geografiskt men vi ska försöka se till att vi får en bra spridning. Det vore kul om barnfamiljer vill vara med.
Cyklarna kommer att förvaras och delas ut av personalen på Arbetskooperativet Rondellen.
– Vi tvättar av dem, pumpar däck och kollar om de behöver laddas, berättar Kenneth Lindahl på Rondellen som tillsammans med Viktoria Wikström kommer att sköta det praktiska kring utlåningen. Om något behöver lagas så har kommunen avtalat med en cykelverkstad att komma och fixa eventuella reparationer.
Om projektet blir lyckat och cyklarna fortfarande är okej när projekttiden är slut kan Ann-Christin Nilsson Cedermo tänka sig en ny testperiod.
– Ja, det här är en jättebra idé, tycker Kenneth Lindahl som själv köpte elcykel förra året. Det enda lite jobbiga är att man hela tiden måste bära med sig batteriet, men det är ingen stor sak.
– Det här handlar inte bara om att få fler att börja cykla för miljöns skull utan också om folkhälsa, att få människor att må bättre, fyller Ann-Christin Nilsson Cedermo i.