Stora investeringar i skola och omsorg

Det går bra för Mjölby kommun just nu. Men tuffare tider stundar när stora investeringar ska göras de kommande åren.

Mjölby2016-05-18 23:55

Så långt är majoriteten och oppositionen i Mjölby stadshus överens. Behovet av investeringar handlar främst om skolutbyggnader, cirka 100 miljoner, och nybyggnation av äldrebostäder (omkring 200 miljoner).

När det gäller behovet av skollokaler är styrande och opposition överens om att man bör stanna upp och ta ett helhetsgrepp i en utredning för att se hur man ska hantera framtida behov av skollokaler. Man vill ge kommunledningskontoret ihop med utbildningsförvaltningen – och med externt stöd – i gemensamt uppdrag att se över frågan.

– Det handlar om mycket pengar och vi vill ha en bra lösning, menar Cecilia Vilhelmsson (S).

– En förutsättning är att man bygger flexibla lokaler så att man enkelt kan ställa om mellan förskola och skola när behoven ändras, menar Birgitta Gunnarsson (C).

Oppositionen är helt med på noterna och vill ha en total översyn över ytbehovet.

– Det kanske behövs en helt ny skola, resonerar Monika Gideskog (M).

När det gäller förskolorna planeras det en ny vid Bjälbotullsskolan i Skänninge nästa år. Även Mantorp kommer att få ännu en förskola.

Det största kommande investeringsbehovet ligger på äldreomsorgen. Här finns det en ideologisk skiljelinje. Man är visserligen överens om att utreda om en extern finansiär kan få stå för byggnationen, men M och L vill gå längre och föreslår att man öppnar även för att driften sker av en extern aktör. Så långt vill dock inte majoriteten gå, trots att två av de styrande partierna är borgerliga.

– Det kan bli problem med ny upphandling om ett privat bolag bygger och driver i egen regi, menar Birgitta Gunnarsson (C).

Oppositionen vill även att kommunen inleder en förstudie om en ny station för räddningstjänsten och att man utreder orsakerna till att Mjölbys kostnader för individ- och familjeomsorg är högre än jämförbara kommuners.

Både majoritet och opposition vill satsa extra pengar på vuxenutbildning och på en ny bygglovshandläggare. Den S-ledda majoriteten vill också skjuta till extramedel till It-baserad omsorg. Där har man även stöd av SD:s budgetförslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om