– Det går bra för oss och det här är vårt sätt att ge tillbaka till samhället på ett konkret sätt. Det är en win-win-situation. Det är roligt att se när människor växer. Att man kan lägga på arbetsuppgifter och de får ett sammanhang, säger Markus Höglund, delägare i Mjölby stadshotell.
Sedan ett par år har stadshotellet anställt personer med utländsk bakgrund. Det kan handla om personer som funnits i någon av kommunens projekt, men även människor som flytt från krigets Ukraina.
– Vårt företag har vuxit snabbt och i år blev vi utsedda till Di gasell. Jag fick frågan varför vi vuxit så snabbt och det finns flera orsaker till det. Men jag tror att man ska vara snäll. En del företag har kanske dokument nedtecknat hur man ska jobba med de sociala frågor. Men vi gör det mer i praktiken. På ett naturligt sätt.
Sedan två år tillbaka jobbar Banin Mohammadi på stadshotellet.
– Jag diskar, städar och hjälper till i köket. Ibland plockar jag varor, berättar hon.
Banin kommer från Afghanistan. Hon har bott nio år i Sverige. De första åren både hon i Skellefteå innan hon flyttade till Mjölby. Tidigare jobbade hon i köket på Norrgården.
– Jag gick i skolan i ett och ett halvt år. Jag gjorde praktik i ett år och efter det började jag jobba.
Hur är det att jobba på stadshotellet?
– Det är bra. Alla kollegor är snälla. De är jättebra, säger Banin.
Språket kan vara ett hinder när man ska kommunicera på en arbetsplats, men det finns vägar att komma runt det menar Markus.
– Internt fungerar det bra. Då kan man visa konkret och använda kroppsspråket. Man får hitta vägar. Externt kan det bli lite svårt i kontakten med gäster. Ibland skiljer sig våra kulturer. Det handlar om mycket mer än att inte fira jul eller andra högtider, det handlar till exempel hur man förhåller sig till ett arbete.
I kommunens folkhälsorapport som publicerades i höstas kan man läsa att avsaknad av arbete och sysselsättning påverkar möjligheterna att välja sitt boende, både bostadsområde och boendeform, vilket driver på den socioekonomiska segregationen.
Markus berättar om hur arbetet på hotellet varit en viktig del för några av de ukrainare som kom till Mjölby i samband med krigsutbrottet.
– Vi har tre anställda från Ukraina. Två av dem bodde sin första tid på hotellet innan de fick eget boende. De är nu på gång att få personnummer. Vi har varit med från deras första dagar i Sverige tills idag. Det känns roligt att de nu har egen försörjning och eget hyreskontrakt.
Enligt rapporten är arbetet den primära källan till inkomster och en god levnadsstandard för de flesta individer. Arbete kan också öka möjligheterna till delaktighet i samhället och sociala relationer till andra människor.
Markus Höglund tror att fler företag i Mjölby skulle kunna vara med och bidra till att minska segregationen i kommunen.
– Om alla företag i Mjölby som har möjlighet att anställa en person gör det, skulle vi inte ha någon segregation, säger Markus.