Stor vattenläcka upptäcktes snabbt

Mjölby kommun drabbades på tisdagen av en vattenläcka på en huvudledning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Mjölby2017-05-23 09:36

Läckan upptäcktes snabbt och vattnet kopplades om till en reservledning.

– Många ringde när kommunens växel öppnades klockan 7.30, men sedan har det avtagit och stabiliserat sig för kunderna, sa Conny Abrahamsson, tillförordnad vatten- och avfallschef, tidigt på förmiddagen.

Prognosen runt kl 15.30 från Abrahamssons sida var att den vanliga vattenledningen skulle kunna bli påkopplad igen cirka kl 17.30–18.

– När folk kommer hem ökar förbrukningen igen i hushållen, men vi har kunnat fylla på i vattentornet under dagen och vi ser inte några problem just nu.

Det var en av huvudvattenledningarna vid Högbymon som sprungit läckt på västra sidan om riksväg 50. Genom att läckan fanns väldigt nära förra årets stora läcka så kunde en av Service- och teknikförvaltningens anställda lokalisera den snabbt.

– Han gick den sträcka som var aktuell förra året och efter att ha gått ett tag såg han att det var riktigt blött i marken och i en luftningsventil, berättar Conny Abrahamsson.

Mitt på förmiddagen hade kommunen en grävskopa i arbete.

Blir det störningar för hushållen när vattnet växlas över igen?

– Nej, vattnet kan vara lite grumligt till att börja med men det är inget farligt. Det är bara att spola lite så försvinner det.

När upptäcktes att ni hade en läcka?

– Strax efter klockan 7 på morgonen. Dels märke vårt eget larmsystem att trycket sjönk i vattentornet, dels var det någon första påringning som kom då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om