Liksom polisen råder de lantbrukarna att ha larm, kameror, sensorbelysning och att skruva bort den dyrbara utrustningen när den inte används.
– Sedan förstår man att det kanske inte är så lätt som det låter i praktiken, säger Lina Nilsson och tillägger:
– Grannsamverkan är något vi pushar väldigt mycket och det gör vi självklart även för landsbygden. Samtidigt är vi inte naiva, vi vet att det kan vara långt mellan gårdarna. Däremot vet vi att det är ligor som går på flera ställen under samma kväll. Så även om man inte ser varandras gårdar så kanske man kan ha någon grannsamverkan där man har kontakt med varandra inom ett område där man talar om att man har varit utsatt och varna andra att ha uppsikt.
Stöldskyddsföreningen rekommenderar generellt också att man stöldmärker sina ägodelar. För stora maskiner finns särskilda varianter med spårsändare och stora markeringar att den är märkt, berättar Lina Nilsson.
– Om polisen stannar någon på kvällen och ser en gps i bilen så kanske de förstår att de är stulna. Men när de inte kan härleda dem till någonting och de inte är märkta blir det väldigt svårt att bevisa att det inte är deras.
Att märka sina saker kan hjälpa polisen i utredningsarbetet och öka chansen att få tillbaka sina saker. Märkningen kan egentligen bestå av en vilken typ av inristning som helst, bara den kan härledas till ägaren.
– Och fotografera saken så att man ser märkningen så du kan bevisa att den är din.