Ökade priser på plast, konstgödsel och drivmedel gör att det blir allt dyrare att ha häst. Alla dessa faktorer gör bland annat att foderpriserna stiger, ett problem som hänger som ett orosmoln över såväl den enskilda hästägaren som ridskolorna.
– Det drabbar all form av foder, både stråfoder och kraftfoder, men även strömedel. Man måste se över hela sin kostnadsbild för att bli medveten om vad allt kommer att kosta och sedan ta höjd därefter, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska ridsportförbundet.
Vidare menar Anna att det är viktigt att ridskolorna för en dialog med sin foderleverantör, helst så tidigt som möjligt.
– Det är viktigt att ha en tidig dialog med leverantören för att så snart som möjligt få en bild av hur de nya priserna kommer att se ut. Därefter kan ridskolorna sätta priserna för sina elever.
Målet är att alla som vill ska kunna få rida på ridskola, men höjda avgifter för ridskoleeleverna lär vara en direkt konsekvens av de stigande foderpriserna.
– Vi vill ju att alla ska kunna rida, men tyvärr måste ridskolorna vara realistiska och se vad det kostar dem att bedriva sin verksamhet, och vad de behöver för att gå runt.
Anna betonar även att det här är en fråga som bör behandlas på en politisk nivå.
– Ridskolorna är många gånger den största fritidsgården vi har i kommunerna, en plats för både barn och vuxna. Vi levererar folkhälsa genom vår verksamhet och om vi ska kunna fortsätta göra det behöver vi samhällets stöd tillbaka.
– I sådana här lägen krävs ett ökat stöd och en ökad förståelse från kommunerna. Det är bra om ridskolorna pratar med sin kontaktperson på sin respektive kommun, men också med politiker. Vi måste hela tiden arbeta proaktivt för att få politikerna att förstå vikten av att ridskolorna finns kvar.
På Mjölby ridskola finns ett 50-tal hästar, där Ingrid Törnblom, verksamhetschef på ridskolan, står för att ordna grovfoder till ett 40-tal av dessa. Här går det åt stora mängder foder under vinterhalvåret, när hästarna inte har lika mycket att äta ute i hagen.
– Vi gör av med mellan 350 och 400 kilo hösilage per dag, berättar Ingrid.
Här finns det en viss oro kring de stigande priserna, inte bara när det gäller grovfoder, utan även när det kommer till strömaterial.
– Det är klart att det finns en oro, hästar är dyrt överlag. Vi har redan nu märkt av att priserna har stigit, bland annat när jag skulle beställa strö sist. Vi brukar beställa ett stort antal pallar per gång, och då slår det ganska mycket när varje pall har ökat med runt hundra kronor styck.
De stigande priserna kommer att bidra till vissa prishöjningar både för ridskoleeleverna och de som har sina hästar inackorderade på anläggningen, vilket känns tråkigt.
– Vi ridskolor måste värna om de som kanske inte har möjlighet att ha egen häst. Vi vill att sporten ska vara så tillgänglig som möjligt, och då är det tråkigt att behöva höja priserna.
– Både eleverna och inackorderingarna är beredda på att det blir en liten höjning. Vi har inte höjt priserna på flera år och vi försöker se till att den blir så liten som möjligt.
På ridskolan slår man en del egen vall för att göra eget foder, men det är långt ifrån tillräckligt. Därför köper man också in stora mängder hösilage.
– Jag har pratat med vår leverantör, men har inte fått någon direkt summa kring hur mycket det kommer kosta framöver, så priset kanske kommer som en chock.
Vissa tipsar om att ha hästarna ute på sommarbete längre än vanligt för att få ner foderkostnaderna, vad tänker ni om det?
– Mjölby kommun är fantastiska som ser till att vi har gott om hagar och beten. Nu har hästarna semester och går på sommarbete, men att ha kvar dem där längre än vanligt fungerar inte. Det är dels väldigt personalkrävande eftersom det tar lång tid att ta in och ut hästarna från de hagarna när verksamheten är igång, men sedan blir många hästar även trötta av att gå ute på det sättet. Det viktigt att de får komma in och stå på box och äta varierat innan de ska prestera.
Ingrid tror att det är viktigt att man som ridskola visar upp allt det bra som ridskolor kan bidra med för att öka förståelsen kring hur viktig den här typen av verksamhet är.
– Vi måste vara duktiga på att göra reklam för allt bra vi gör, till exempel genom sociala medier. Jag tror att det är viktigt att man delar med sig av vardagen på ridskolan för att folk ska förstå hur mycket verksamheten betyder.