Stig ledsen över att Coop Extra stängs

Beskedet om Coop Extras nedläggning har inte utlöst någon folkstorm, mer en stilla beklagan bland kunderna. Stig Bagge förlorar sin favoritbutik.

Ingen katastrof. Monica Svensson kommer fortsätta att handla i butiken när Coop Extra blir Willys.

Ingen katastrof. Monica Svensson kommer fortsätta att handla i butiken när Coop Extra blir Willys.

Foto: karl-johan norén

mjölby2017-01-23 07:05

– Det är väldigt synd faktiskt. Jag tycker att butiken överlag har haft bra varor och brödet har varit väldigt gott med ett varierat utbud, säger han när vi möter honom på Coops parkering på lördag förmiddag.

Det var för en dryg vecka sedan som Coop meddelade att den slår igen butiken i Mjölby 12 februari.

Distriktschefen Ann Sandberg har inte fått ett enda samtal från arga eller besvikna kunder. Även om det ligger närmare till hands för kunder att uttrycka sin frustration till de ansvariga i butiken så ger det ända mer än en fingervisning om att nedläggningen inte skapat något raseri.

Besvikelse finns dock. För kunden Stig Bagge är det ingen tröst att Willys tågar in i lokalerna efter Coop. Han handlar inte på Willys och tänker inte börja med det. Det får bli Ica och Hemköp istället, butiker som han tillsammans med Coop tidigare växlat mellan.

Sedan har Coop utkristalliserat sig till Stig Bagges favoritbutik.

– Det har varit bra på Coop hela tiden, men det tar ett tag innan man lär sig att hitta varor och bland hyllor i en relativt ny butik. Nu hittar jag lätt och det har gjort att jag det senaste halvåret bara har handlat här. De har det jag behöver och personalen är oerhört serviceinriktad, trevlig och tar sig god tid att hjälpa.

Monica Svensson är liksom Stig mjölbybo. Hon kommer ut från Coop Extra efter att ha handlat mjölk, annars handlar hon till största delen basvaror hos Willys, även om kött köps på City-Gross i Mantorp.

– Det går åt mycket mjölk hemma och på Coop är den billig och svensk och jag kan köpa 4 liter för 30 kronor. Idag har jag köpt 8 liter.

Monica har varit medlem i Coop i många år. Även om hon beklagar stängningen är hon inte så överraskad. Det har varit för lite kunder.

Hon tror att förklaringen är att Coops varor är lite dyra, mjölken undantaget.

– Det är inte roligt detta med stängningen. Det har varit bra med den manuella charkdisken, säger Inga som inte vill uppge sitt efternamn och som går med rullator.

Hon är besviken över att beställningstrafikens buss inte längre stannar på parkeringsdäcket ovanför gallerian. Istället måste hon nu gå ner till Ågatan när hon handlat på Willys eller hos Coop.

En annan kvinna som vill vara anonym anser att det finns för många matvarubutiker i Mjölby. Hon är därför inte förvånad över att en av de sex stora dukar under.

Det hon tycker har varit väldigt bra med Coop Extra är tillgängligheten, det har varit så lätt att komma intill och gå från parkeringen till entrén.

Bra varor. Stig Bagge beklagar verkligen förlusten av Coop. Han säger sig nästan aldrig ha råkat på en vara i butiken som haft utgånget datum.
Bra varor. Stig Bagge beklagar verkligen förlusten av Coop. Han säger sig nästan aldrig ha råkat på en vara i butiken som haft utgånget datum.
Coops Mjölbyhistoria

Kooperationens moderna historia i Mjölby är ganska dyster.

1993 gjordes Domus i centrum om och minskades ner till en Konsumbutik som sedan i sin tur minskade i storlek innan den slog igen helt 1997.

Därmed försvann Konsum från centrum men fanns kvar som kvartersbutik på Bondegatan.

I november 2011 återkom kooperationen till centrum i form av Coop Extra i nybyggd butik. Samtidigt stängdes butiken på Bondegatan.

När nu Coop Extra läggs ner finns ingenting kvar av Coop i Mjölby stad, däremot i Mjölby kommun genom Coop Konsum i Skänninge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!