Man kan säga att Stig Åsberg är Mister Artex. Fast det var inte han som grundade företaget 1928. Och efter att han sålde företaget för 17 år sedan har han bara varit vanlig anställd. Som senior adviser.
– Jag kom överens med de nya ägarna att jag skulle vara kvar ett tag vid överlappningen. Det blev en lång överlappning, konstaterar Stig och skrattar till.
Det var för att de nya ägarna Mats och Björn inte kunde något om textilindustri, lägger han till.
– Och det var bra. För de kunde tänka nytt och utveckla verksamheten. De var tuffa stockholmare som kom till ett Mjölbyföretag som hade haft lite problem med att förnya sig, och gått i upptrampade spår. Det har varit en fantastisk utveckling sedan de tog över, menar Stig.
Stig Åsberg kan nöjd dra sig tillbaka nu. Fredagen var hans sista arbetsdag. Vid 80 års ålder unnar han sig att gå i pension. Nu kan han sova lite längre på morgnarna.
– Jag har brukat vara på jobbet vid fyratiden och satt på kaffe. På morgonen, alltså. Då är jag rätt ensam här.
Sedan går han gärna hem mitt på dagen. Men Stig tycker att det är viktigt med det sociala samspelet på arbetsplatsen. Hemarbete är han inte så positiv till. Som chef har han tyckt att han ska finnas på jobbet. Det gäller även andra anställda.
– Fast jag har ju rest en hel del i tjänsten.
Eftersom han är så morgonpigg blev det tidiga resor. Skulle han till Göteborg så var han framme till åttamötet.
– Jag har alltid varit morgonmänniska. Jag brukar säga "morgonen är död tid – kvällen är fri tid". Övertid på kvällen är inte så effektivt.
På sina 60 år i arbetslivet har han inte haft en enda sjukdag.
– Jag har aldrig skadat mig heller, trots att jag spelat bandy och fotboll som ung.
Två gånger har han tagit vaccin. Det var i lumpen och under coronapandemin. Att vaccinera sig för säsongsinfluensa är inget för Stig.
– Jag har väl haft tur. Och inte känt efter så mycket
Vad ska du göra nu när du blir ledig på morgnarna?
– Jag ska börja motionera regelbundet. Och så ska jag röja i garage och andra utrymmen.
Han har en dotter och måg som spelar golf, men han tycker att det tar för lång tid.
– Det är skönt att vara lite kravlös och bara gå omkring och stöta lite.
Kommer du fortsätta stiga upp vid tretiden?
– Nej, jag kommer nog skjuta på dygnet lite, men det tar kanske ett tag att ställa om. På helgen brukar jag stiga upp mellan fem och sex. På lördagen har ju Corren kommit så dags.
Man kan också säga att Stig Åsberg är "old school", om vi ska fortsätta med svengelskan. Från början helt självlärd. Född i Mjölby. Efter en tid som montör på BT, och därefter lumpen, fick han jobb inom möbel- och textilindustrin i norra Småland. Allra först på Sommens mössfabrik. Det här handlar om 60-tal, när det fortfarande fanns en omfattande svensk textilindustri. Han skaffade sig kunskaper i ekonomi arbetade upp sig till chefsjobb.
– Jag har aldrig sökt något jobb. Man får kontakter och nätverk och jag har blivit erbjuden olika anställningar.
Familjen flyttade tillbaka till Mjölby. Under flera år veckopendlade han till chefsjobbet på sängtillverkaren Scapa i Rydaholm utanför Alvesta. 1985 kom ett nytt erbjudande. Den här gången om att gå in som delägare i Artex, och han flyttade hem till Mjölby.
– Artex hade haft några tuffa år, men vi lyckades vända till plus. Det var fortfarande bilklädslar som gällde då. Volvo var den stora kunden. De hade överdragsklädslar och andra detaljer från oss som extrautrustning i sin försäljning.
Om man letar i Correns arkiv så hittar man många artiklar om Artex under åren. Det har minst sagt gått i vågor för företaget. Flera gånger har man tappat stora kunder och fått varsla personal. Sedan har nya ordrar lett till att man kunnat anställa igen. Bilklädslarna fick mördande konkurrens från låglöneländer. Idag minns man knappt när man senast satt på en lös bilklädsel.
Idag är Artex ett modernt och dynamiskt företag som baserar sin verksamhet på att renovera tågsäten. Stockholms tunnelbanetåg, Göteborgs spårvagnar och Skånetrafikens pendeltåg – i dem alla sitter du på säten som sytts av Artex sömmerskor och monterats i Mjölby. Mycket av sömnaden sker i företagets enheter i Lettland.
De nya lokalerna på Industrigatan är nyrenoverade. Innanför entrén möts man av en jättestor svängd soffa framför en glasvägg. Där innanför surrar symaskiner under flinka händer.