– Det är jättehedrande och omtumlande. Jag är mest glad för att de här viktiga frågorna lyfts fram, säger hon i en paus mellan distanslektionerna på Kungshögaskolans gymnasium i Mjölby, där hon arbetar.
Engagemanget för ungdomar som mot sin vilja förs ut ur landet är ideellt och sker genom organisationen Gapf, Glöm aldrig Pela och Fadime. Det är också Gapf som varje år utser en person till denna utmärkelse. Marléne får utmärkelsen "för att hon i sina roller som lärare och medmänniska under många år hjälpt unga människor som mot sin vilja bortförts från Sverige".
– Det är inte bara av personliga skäl jag är glad i dag, utan även för målgruppen, de utsatta ungdomarna som vi arbetar för. Att man synliggör problematiken; säger hon.
– Jag är utsedd till stödperson i Gapf så nu har jag kontakt med utsatta ungdomar inte bara här på skolan i mitt jobb, utan även utanför länet.
Marléne Stenman sitter ibland vid organisationens jourtelefon som är bemannad dygnet runt. Som stödperson får hon också i uppdrag att stödja personer som tagit kontakt med organisationen.
Ordförande i organisationens priskommitté är förre folkpartiledaren Lars Leijonborg. I ett pressmeddelande om utmärkelsen säger han att "Marléne Stenman är en synnerligen värdig mottagare" och att Gapf:s "insatser gör Sverige till ett bättre, friare och mer rättvist land".
Marléne Stenman tog även initiativet till en kommunal handlingsplan i Mjölby mot hedersrelaterat förtryck.