Stadsmissionen hjälper skolbarn med läxor

Tillsammans med lokala företag har Stadsmissionen etablerat sig i Mjölby. Varje tisdag och onsdag anordnar de läxläsning på Blåklintskolan.

Ainas Ghlanari och Amin Ljaic berättar för Oscar Orlenius på Stadmissionen om varför de gillar läxläsningen.

Ainas Ghlanari och Amin Ljaic berättar för Oscar Orlenius på Stadmissionen om varför de gillar läxläsningen.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-01-30 17:02

– Tjenare läxhjälpsläraren, ropar eleverna när Sobir Nurdiniy kommer gående på skolgården.

Det är tisdag och klockan är halv tre. Snart börjar läxhjälpen på Blåklintskolan. Utanför klassrumsdörren trängs eleverna för att få komma in i.

undefined
Ainas Ghlanari tycker om att gå på läxläsningen på tisdagarna. "Här finns det inte syskon som stör när jag ska göra läxorna."

Två elever som kommer till läxläsningen varje vecka är Amin Ljaic och Ainas Ghlanari. De går i årskurs 4.

– Mina kompisar berättade att man kan få hjälp med att bli klar med läxorna. Jag provade och tyckte att det var kul. Man får mer hjälp när vi har läxhjälparna. När man räcker upp handen tar det inte lika lång tid att få hjälp, säger Amin.

undefined
Amin Ljaic fick höra om läxläsningen av en kompis. Han hängde på och nu går han varje vecka.

Ainas tycker också att det är lättare att göra läxorna när man får hjälp. Ett annat skäl till att gå på läxläsningen är att det är lugnare än hemma.

– Här finns det inte syskon som stör när jag ska göra läxorna.

Sedan i september har Stadsmissionens läxhjälpare varit på plats på Blåklintskolan.

– Vi har alltid örat mot marken för att se var behoven finns. Vi har haft kommunikation med Svenska kyrkans pastorat och Mjölby kommun för att etablera relationer och lyssna in vad behoven är i Mjölby. Dessutom bevakar vi såklart Correns rapportering, säger Oscar Orlenius som är verksamhetsområdeschef på Östergötlands Stadsmission.

undefined
Ainas Ghlanari och Amin Ljaic berättar för Oscar Orlenius på Stadmissionen om varför de gillar läxläsningen.

Oscar berättar att gensvaret från utbildningsförvaltningen var att de ville göra en insats tillsammans med Stadsmissionen. 

– Vi har fångat upp behovet i den här målgruppen, sena mellanstadiet och högstadiet. Att det finns ett behov på Blåklintskolan att hjälpa till att få upp skolresultaten. Vi har operativt planerat läxläsningen tillsammans med skolan. Det är inte beslut som tagits av någon kommuntopp, utan det har förankrats på skolan.

undefined
Asenia Giagtzidou är enhetschef på Stadsmissionen. "Under de första tillfällena fick vi fantastiska rapporter från skolan om att det kommit 60-70 elever till läxläsningen. Vissa sprang dit för att inte missa något."

Läxläsningen är ett samarbete med företagen Plåtmodul och Toyota Material Handling förklarar Oscar.

– Det är lyckat att vi redan från början kunde jobba tillsammans med alla tre sektorer – det offentliga, civilsamhället och näringslivet. Ofta uteblir någon av sektorerna, men nu kan vi fortsätta att utveckla det samarbetet. Toyota sökte upp oss tidigt och undrade om vi kunde göra något tillsammans i Mjölby. Det blev konkret när kommunen och Blåklintskolan ville samverka.

Margaretha Langueville är personalchef på Toyota MH.

– Vi hade jobbat tillsammans med Stadsmissionen tidigare, men mer som gåvogivare. Men vi tyckte att det var roligare att vara mer delaktiga och se hur de pengarna vi bidrar med ger effekt. Vi startade en dialog med Stadsmissionen och kom fram till att stötta unga i skolan skulle vara jättespännande.

undefined
"Vi hade jobbat tillsammans med Stadsmissionen tidigare, men mer som gåvogivare. Men vi tyckte att det roligare att vara mer delaktiga och se hur de pengarna vi bidrar med ger effekt", säger Margaretha Langueville från Toyota Material Handling.

På Plåtmodul ser man det som en satsning på framtiden.

– Det är ju barnen som ska ta över efter oss så det här känns viktigt. Det började med att vi såg över våra sponsorpengar och ville samla våra krafter åt ett håll. En av de organisationer som dök upp var Stadsmissionen, säger Josefin Sjöholm, produktionsansvarig på företaget.

undefined
Josefin Sjöholm och Maria Brozén på Plåtmodul berättar att företaget såg över sina sponsorpengar och fick upp ögonen på Stadsmissionen. "För oss var det viktigt att engagera oss lokalt", säger Maria Brozén.

Sobir Nurdiniy är en av läxhjälparna som kommer till Blåklintskolan varje tisdag och onsdag. Han har själv varit elev på skolan.

– Jag var klar med gymnasiet i somras. Jag visste inte vad jag ville göra så därför tog jag ett sabbatsår. En kompis tipsade mig om läxläsningen.

undefined
Sobir Nurdiniy tog ett sabbatsår efter gymnasiet. Nu hjälper han till med läxläsning på sin gamla högstadieskola.

Han skickade ett mejl till Stadsmissionen och blev kallad på intervju.

– Intervjun gick bra och nu är jag här. Det är väldigt roligt med läxläsningen. Men det kräver tålamod och det är en utmaning att förstå vad eleverna vill ha hjälp med.

undefined
Utbildningsnämndens ordförande Gun-Inger Andersson (L) är nöjd med läxläsningen. "Det är viktigt att vi jobbar med att få upp elevernas kunskapsresultat."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!