Stadshotellet i Mjölby satsar på solenergi

Stadshotellet i Mjölby låter sätta upp solcellspaneler för en halv miljon kronor på ett av sina tak. Förhoppningen är att spara energikostnader i framtiden.

Foto: Mikael Svensson

Mjölby2014-10-30 08:24

I Mjölby är vindkraftverk vanliga, men en ännu mer miljövänlig energikälla är solel. Kenneth Lindblad, som driver Stadshotellet i Mjölby, är pionjären för solenergi som sätter upp Mjölbys hittills största solcellspanel på ett av hotellets tak.

– Går detta vägen kommer jag utöka hotellets anläggning med solcellspaneler, säger Kenneth Lindblad.

Taket täcker en yta på cirka 230 kvadratmeter och solcellsplattorna köps in av det lokala företaget PPAM Solkraft i Ljungsbro. På senare tid är det allt fler i Östergötland som börjar intressera sig för solel.

– De sista två åren har intresset för solceller exploderat och beställningarna ökar hela tiden. Jag tror detta framförallt beror på att solcellspaneler blivit billigare samtidigt som människor tröttnat på höga elkostnader, säger Erika Brokvist, marknadskommunikatör för PPAM.

Stadshotellet kommer inte enbart kunna använda sig av solenergin som elförsörjning och det är en lång återbetalningstid tills solpanelerna kan ge någon vinst.

– 10-15 år brukar återbetalningstiden ligga på. Det beror på hur elpriserna utvecklas, förklarar Erika Brokvist.

Under vintern producerar inte solcellspanelerna lika mycket el som under resten av året. De tre vintermånaderna står för ungefär tio procent av den totala årsproduktionen, men Stadshotellet väljer ändå att sätta upp panelerna nu.

– Det är lika bra att få upp dem så fort som möjligt så de är på plats. Egentligen är detta en vansinnig investering från min sida. Det är en lång återbetalningstid, men samtidigt tycker jag solenergi hör framtiden till, säger Kenneth Lindblad.

– Solcellerna ger el året runt även om det är molnigt, förklarar Erika Brokvist. De producerar som allra mest under sommaren, men även på våren och hösten fungerar de oväntat bra, säger hon och visar upp en app i mobilen där man kan följa hur mycket el som solcellspanelerna genererar.

Fördelarna med solel överväger nackdelarna enligt Kenneth Lindblad. Han beräknar på sikt kunna spara 35 000–40 000 kronor per år och han kommer även kunna sälja den solel han inte använder. För Stadshotellet innebär detta en framtida investering, men det handlar inte enbart om att vara miljövänlig och få ner kostnaderna.

– Det handlar även om att ta tillbaka makten en aning från elbolagen, erkänner Kenneth Lindblad. Elbolagen höjer elkostnaderna för varje år och när de inte kan höja dem längre så höjer de överföringsavgifterna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!