Stadsbyggnadschef inte överens om bygglovskritiken

Det är en myt att byggloven i Mjölby är höga, enligt kommunens stadsbyggnadschef som anser att kritiken från Företagarcentrum delvis är obefogad.

Foto: Hasse Frominder

MJÖLBY2014-05-12 07:53

Mjölby kommun har fallit från sin topplacering i Företagsbarometern på bara några år. Det fick Tommy Borg på Företagarcentrum i Mjölby att peka ut ut byggnadskontorets service som en viktig faktor till det försämrade betyget, eftersom han ansåg att bygglovshanteringen är både dyr och långsam.

Byggnadskontoret har gjort en jämförelse med Västerås. Eftersom Västerås är större borde den kommunen kunna hålla lägre avgifter, men istället är det precis tvärtom, se grafik.

– Den jämförelsen visar att Mjölby i fem olika exempel är minst 20 procent billigare, säger stadsbyggnadschefen Magnus Petersson.

Läget pressat

Däremot stämmer det att läget är pressat för byggnadkontoret i Mjölby sedan kommunen införde sin satsning på snabbare service genom Bygglov 24 plus. Ansökningarna om bygglov ökat med 20 till 30 procent jämfört med förra året. Men orsaken till denna ökning är troligen det gynnsamma ränteläget som gör att fastighetsägarna investerar i sina fastigheter, enligt Magnus Petersson.

– Det har skett en stor ökning, och vi handlägger flera Bygglov 24 plus-ärenden i veckan, där den sökande erhåller sitt bygglov över dagen. Jag kan bara konstatera att vi följer de mål vi har satt upp, nämligen att klara så gott som alla typer av bygglovsärenden inom fyra till fem veckor, säger Magnus Petersson.

Längre tid

Vissa enskilda fall tar längre tid. Där är handlingarna, som den sökande lämnar in, inte kompletta eller där måste det föras en diskussion om ärendets karaktär.

När det gäller skyltar har byggnadskontoret infört vad tjänstemännen själva lite skämtsamt kallar skyltamnesti. Den som inte har bygglov för sina skyltar och har sökt bygglov före årsskiftet 2013/2014 får ha kvar dem tills ärendet är avgjort.

Den taxa byggnadskontoret håller sig till är framtagen av Sveriges kommuner och landsting. Målsättningen med bygglovshanteringens taxor är att de ska följa självkostnadsprincipen, kostnaden ska motsvara det arbete handläggarna lägger ner. Kommunfullmäktige kan självfallet riva upp det beslutet och anta andra regler, enligt Magnus Petersson. Men det går inte att ändra avgifterna hur som helst, exempelvis gynna företagare till förmån för privatpersoner eller tvärtom. Det sätter plan- och bygglagen stopp för.

– Vi strävar efter att hålla reglerna så enkla som möjligt. De ska vara transparenta och lätta att förstå, säger Magnus Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!