Sopdumpning fortsätter på ristipparna - kan läggas ner

Hushållssopor slängs på Mjölby kommuns ristippar, vilket resulterar i högre hanteringskostnader och farliga ämnen i jorden. Om dumpningen fortsätter kan kommunen välja att lägga ner tipparna.

För andra gången på kort tid dumpades hushållssopor på Väderstads ristipp.

För andra gången på kort tid dumpades hushållssopor på Väderstads ristipp.

Foto: Mjölby kommun

Mjölby2020-06-26 22:00

– Det går i vågor, att folk kommer och lämnar lite vad som helst på ristipparna. Nu har det slängts sopor två gånger på kort tid i Väderstad, säger Jenny Persson, miljöingenjör på Mjölby kommun.

Vid den senaste dumpningen på Väderstads ristipp var det stora, svarta sopsäckar och sönderslitna ölkartonger som slängdes. Genom åren har dock allt möjligt lämnats på rishögarna.

– Det kan vara precis vad som helst. Det har varit slipers, olika sorters klinkers, glasbetong, fönsterrutor och ett kylskåp har jag sett en gång, säger Jenny Persson.

Varför är det så dåligt att slänga sopor på ristippen?

– Vi har inte tillstånd att hantera annat avfall på ristipparna så då måste vi ringa vår entreprenör som får högre arbetsbelastning, vilket leder till högre kostnader och fler transporter. Och om sopor med farliga ämnen bli kvar i trädgårdsavfallet, som ska komposteras och återvinnas, då blir inte jorden bra.

En anledning till att många slänger sina sopor på ristipparna, tror Jenny Persson, är att de är öppna dygnet runt, till skillnad från Hulje återvinningscentral. Och dumpningen har varit ett återkommande problem de senaste åren, där Skänninges ristipp var nära att stängas ner på grund av för mycket avfall.

– Blir det för stora problem och för höga kostnader så får vi välja om vi ska ha kvar tipparna. Eller så blir vi tvingade att höja taxan.

Karta: FTI Station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!