Enligt den ekonomiska prognosen för 2013 har utbildningsnämnden ett underskott på 13,3 miljoner kronor, därför finns ingen möjlighet att ur egen budget finansiera årets sommarskola.
– Det är jättepositivt att vi fick pengarna. Tidigare år har vi använt det lilla överskott vi haft för att ordna sommarskola, men med årets underskott var det omöjligt, säger Jennifer Myrén (S), nämndens ordförande.
Förra året gick totalt 44 elever från Mjölby kommuns grund- och gymnasieskolor i sommarskola, och i år beräknas verksamheten omfatta i det närmaste lika många.
Två sommarskolor
Antalet elever i årskurs 9 som riskerar att inte nå målen i grundämnena, men som via sommarskola nu ges möjligheten att göra det, uppskattas i år vara ungefär 30 stycken.
– Behovet är stort också i år, tyvärr. Det finns en del elever som saknar godkänt betyg i ett eller flera ämnen. Nu erbjuds de chansen att skaffa sig det, säger Jennifer Myrén.
Vid gymnasieskolorna har någon uppskattning av behovet inte gjorts, men om antalet är ungefär lika stort som förra året handlar det om cirka 15 gymnasieelever.
Årets sommarskola för grundskolan kommer att hållas på Lagmansskolan, medan gymnasiets sommarskola kommer att hållas på Kungshögaskolan.
Möte i maj
Utbildningsnämnden är, efter omsorgs- och socialnämnden, den nämnd som beräknas få störst budgetunderskott i år. Omsorgs- och socialnämndens underskott är på 14,9 miljoner kronor.
De båda nämnderna har med detta som skäl kallats till kommunstyrelsens möte den 29 maj, för att där och då redovisa vilka konkreta beslut som har fattats för att man ska få sina budgetar i balans.
– Vi har en ansträngd ekonomi, och de huvudsakliga orsakerna är det kraftigt sviktande elevunderlaget i gymnasieskolan samt en upphandling av skolskjutsar som har inneburit ökade kostnader, säger Jennifer Myrén.