– El och vatten är ingen bra kombination, konstaterar räddningschefen i Ödeshög, Jörgen Nielsen. Och ett problem med solceller är att de fortsätter att alstra ström när solen skiner, även om strömmen bryts. Hittills har vi inte varit utsatta för en sådan brand men vi är medvetna om att solcellerna kan utgöra ett problem när det brinner
Problemet är att själva solcellerna aldrig kan stängas av. De genererar el så länge de är belysta. Det innebär att även starka strålkastare och en kraftig brand som lyser upp solcellerna kan skapa farlig spänning och utgöra livsfara för brandpersonalen.
– Det är just det här att du har en pågående, kontinuerlig spänningsalstring som är ett av de stora problemen med solceller, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Men även själva anläggningen i sig kan göra att det är svårare för räddningstjänstens personal att arbeta.
– Man brukar till exempel göra hål i taket för att släppa ut rök. Då kan själva konstruktionen vara i vägen för att kunna göra en släckning utvändigt, säger han.
Inte heller Räddningstjänsten i Östergötland (RTÖG) eller räddningstjänsten i Mjölby/Boxholm har upplevt bränder där solceller varit involverade.
– Men som vid alla elbränder måste vi jobba försiktigt, säger Patrik Palmqvist, insatsledare vid räddningstjänsten i Mjölby/Boxholm. Det är ju ström det handlar om så det gäller att identifiera riskerna och jobba utifrån dem. I fall med solceller måste vi vara defensiva och försöka bryta strömmen från panelerna.
En felinstallerad solcellsanläggning kan i sig utgöra en risk och både Jörgen Nielsen och Patrik Palmqvist understryker hur viktigt det är att använda CE-märkta produkter.
– Det kan uppstå kortslutningar som skapar bränder annars, säger Jörgen Nielsen.
Han tycker också att det är ett problem att det inte längre krävs bygglov för solcellsanläggningar.
– Vi får ju alla byggärenden på remiss men nu kan det komma som en överraskning när vi kommer ut på en brand att fastigheten har solceller på taket, säger han.
Det är bara integrerade solcellspaneler och anläggningar på fastigheter som har ett kulturellt historiskt värde som kan kräva bygglov.
Även om räddningstjänsterna i länet är medvetna om problemet är det ingenting de övar inför.
– Solcellsbränder är uppe till diskussion lite då och då men nu handlar den mest om risken med elbilar som ju också ökar, säger Patrik Palmqvist, räddningstjänsten Mjölby/Boxholm.
Även solfångare som värmer upp vatten kan bli ett problem vid en brand. Går en slang eller ett rör sönder kan räddningspersonalen få skållhett vatten över sig.
– Solfångare ser lite annorlunda ut än solceller men man måste komma nära för att se det, säger Patrik Palmqvist.
Idag finns ingen branschstandard eller norm för solcellsanläggningar och brandsäkerhet. Däremot har en del räddningstjänster tagit fram lokala föreskrifter. Men de kan se väldigt olika ut. Därför efterlyser branschen nationella riktlinjer gällande användning av brytare i samband med solcellsinstallationer och hur de ska vara placerade i en byggnad.
Kanske är en sådan på gång nu. I Halmstad arbetar Mattias Sjöström som är brand- och olycksutredare på räddningstjänsten där, på en rapport om hur kåren behöver rusta sig för framtiden. Solceller är en av punkterna i den.