- Under spanarns vingar kom, ropar Viktoria Petré Lindholm.
Färgglad papperslapp
Utanför Mjölby orienteringsklubbs lokal mitt i gröngräset vid skogskanten står cirka tjugo förväntansfulla små barn. Bakom dem står deras föräldrar och tittar på. Alla barnen håller i varsin färgglad lapp. Med hjälp av lapparna och färgerna lär de sig färgerna på orienteringskartan genom att leka.
Leken och glädjen
– Det är flera av oss som varit aktiva länge som nu har småbarn. Jag tyckte då att det var bra att anpassa en orienteringsaktivitet som passade för mindre barn, säger Viktoria Petré Lindholm.
Skattjakten ingår i en serie aktiviteter som Svenska Orienteringsförbundet utarbetat. Leken och glädjen ska vara i centrum.
Passa små barn
– Egentligen riktar sig skattjakten till äldre barn. Men vi i Mjölby orienteringsklubb har ändrat lite, så att det även ska passa barn från tre år upp till åtta år, berättar Viktoria.
Kan man lära sig orientering när man är så liten?
– Ja, vi lär dem att det är roligt att vara ute i skogen. Att man inte ska vara rädd i skogen. Vi lär dem också en del om naturen och allemansrätten. De får också veta vad man ska göra om man går vilse, säger Viktoria Petré Lindholm.
En skattkista
Utanför orienteringsstugan sitter ett gossedjur i trädet. En Uggla. Idag ska barnen träna på att hitta nycklar. Spanaren eller ugglan vill det. För nästa gång ska de leta rätt på nycklarna och skattkistan.
- På riktigt, utbrister Ivar Frisell.
– En äkta nyckel, frågar Matilda Unér.
Matilda Unér är 4 år. Tillsammans med sin storebror Filip 6 år har de varje onsdag under våren lärt sig och lekt orientering. Även pappa Stefan säger att han lärt sig en hel del.
– Jag har redan varit med i flera tävlingar, berättar Filip.
För att barnen inte ska gå vilse när de tävlar har de skyltar med en ledsen gubbe om de väljer fel stig berättar pappa Stefan Unér.
– Det är fantastiskt det här att få vara ute i naturen. Det här är jätteroligt för barnen, säger han.