Slut med köp och sälj i Mjölby

Köp- och säljmodellen i Mjölby kommun försvinner. En enda enhet ska ha ansvaret för all mat som serveras till barn och gamla. All städning ska ingå i kommunens lokalhyra.

En enda enhet tar över ansvaret för all mat som serveras till barn och gamla.

En enda enhet tar över ansvaret för all mat som serveras till barn och gamla.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2018-12-14 13:34

Beställare- och utföraremodellen är alltså på väg bort när det gäller måltider och städning.

– Syftet är att få en effektivare organisation, säger Dag Segrell som är kommundirektör i Mjölby. Det är slut med fakturering och avtalsdiskussioner på olika förvaltningar och det blir lättare att få igenom de politiska målen för måltidsverksamheten.

Att det kan vara knepigt att låta politiska beslut få genomslag visade sig till exempel när kommunens kost- och måltidspolicy skulle antas. Då visade det sig vara oklart vem som egentligen har ansvar för styrningen. Ett beslut om fairtrade var ett annat exempel.

Eleverna och gästerna i matsalarna kommer inte att märka någon skillnad, säger Dag Segrell.

– Nej, i grundskolorna har vi alltid haft en organisation med kostenheten som ansvarig för måltidsverksamheten. Det har fungerat bra, så gymnasieskolan, där utbildningskontoret har haft ansvaret, behöver inte oroa sig.

I stället finns det fördelar att vinna. Det visar den utredning som kommunen har gjort om en gemensam måltids- och lokalvårdsorganisation.

– Nu tar förhandlingar om avtal och internfakturering en massa tid, säger Dag Segrell. Upphandling, utbildning och ledarskap underlättas med en gemensam organisation och det blir enklare att skaffa vikarier. Vi samlar kompetensen.

Att ekonomin ska gå att förutsäga är också en viktig faktor. Idag är det antalet serverade portioner som styr hur mycket köket får betalt. Stämmer inte beställningen så blir också kostnadsersättningen fel. I framtiden ska måltiderna i stället finansieras inom budgetramen.

– Det ger stabila förutsättningar för planeringen, säger Dag Segrell.

Sedan hösten 2017 ingår måltidsverksamheten i samma organisation som lokalvården i måltidsservice- och lokalvårdsenheten inom tekniska nämnden. Enheten har 28 kök och städar på 70 enheter. Därtill kommer gymnasieskolans kostenhet med två kök och två cafeterior på de båda skolorna. Inom kommunen finns också två kök inom omsorgs- och socialnämnden som drivs av Norlandia Care (Slomarp) och Aleris (Vifolkagården).

– Ingenting hindrar att vi också i fortsättningen upphandlar av externa entreprenörer, säger Dag Segrell, men kostenheten, där kompetensen finns, ska vara delaktig i upphandlingarna.

Beslut om den nya måltids- och lokalvårdsorganisationen tas av kommunfullmäktige i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om