Slitna kök byggs om för miljoner

När Monica Andersson fick frysens handtag i näven ersatte hon det med en skruvmejsel. Diskmaskinen lagades av en tekniker som inte var född när maskinen tillverkades. Mjölbys storkök är gamla och slitna – nu tänker kommunen investera.

Erfaren. Man jobbar med den utrustning man har och gör det bästa av det, men nytt och modernt förenklar många moment, säger Monica Andersson.

Erfaren. Man jobbar med den utrustning man har och gör det bästa av det, men nytt och modernt förenklar många moment, säger Monica Andersson.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Mjölby2018-03-06 18:00

– Vi vill se till att vi har rätt kapacitet i våra storkök och att vi slipper överraskningar som att kök helt enkelt inte håller ihop, säger Erik Lundin, fastighetschef i Mjölby kommun.

Då tekniska nämndens politiker sammanträdde i veckan beslutade nämnden att investera en miljon kronor, som Erik Lundin begärt, för att göra en inventering av alla storkök i skolor, vårdboenden och liknande ställen.

En del storkök håller en bra eller rimlig kvalitet och standard. Men många kök är gamla, nedslitna och har maskiner och annan utrustning som är så gammal att den inte längre går att laga – det finns helt enkelt inte reservdelar att få tag på längre. Maskinerna är också tunga att hantera och personal utsätts för arbetsmiljörisker.

Monica Andersson, kock på Bjälbotullskolan i Skänninge, beskriver att hon ofta får hitta nödlösningar för ålderstigna maskiner som lägger av.

– Den här frysens handtag fick jag i näven en dag, visar Monica då vi gör visit i köket.

En skruvmejsel fastsatt med häftmassa på väggen intill utgör nu handtag varje gång Monica eller kollegan Anna Johansson behöver ta sig in i frysen. Diskmaskinen en bit bort gick sönder för en tid sedan. Maskinen är från 1993 och har egentligen gjort sitt. Teknikern som kom för att laga den var inte ens född det år den tillverkades, konstaterar Monica.

I andra änden av köket står ett värmeskåp som åkte ut eftersom det var uttjänt, men måste tas tillbaka i tjänst igen i brist på annat.

– En hel del i våra storkök är eftersatt, säger Marie-Louise Nylund, måltids- och lokalvårdschef i kommunen.

Bjälbotullskolan kommer att få ett nytt kök i samband med den utbyggnad av skolan som är planerad att starta i höst. Kocken Monica Andersson är glad för det. Några maskiner är visserligen nyare men hon och kollegan Anna Johansson måste varje dag göra många tunga lyft, dra tunga brickvagnar, handspola disk och städa ytor som egentligen inte längre går att städa rena.

Tekniska nämnden beslutade att måltids- och lokalvårdsenheten får de cirka 9 miljoner kronor som behövs under tre år för att byta ut föråldrad utrustning som annars riskerar att abrupt haverera. Inventeringen av storköken ska vara klar i höst, därefter beslutas vilka kök som har störst behov av renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!