Slarvig halmeldare ej brottsling

Den pensionär som eldade halm för nära sin egen skräpbyggnad så att den fattade eld blir inte brottsmisstänkt.

Mjölby2012-05-08 06:30

- Jag har lagt ner anmälan, säger Anders Månsson, utredningsledare vid Mjölbypolisen, om det Corren skrev om i fredags.

Han berättar att det aldrig går att misstänka någon för allmän vårdslöshet så länge inte någon annans liv, hälsa eller egendom är 29i fara.

Parallell med sängrökare

En sängrökare som somnar i en egen bostad, så att det börjar brinna, kan inte bli dömd för brott så länge branden inte har någon spridningsrisk.

Det är likadant med en markägare som eldar halm och som gör det så oförsiktigt att elden sprider sig till en byggnad som denne själv äger.

Det var vad som hände på en gård utanför Skänninge fredag 28 april.

Polispatrull på platsen skrev en anmälan om allmänfarlig vårdslöhet. Enligt anmälan hade halmeldningen skett så nära byggnaden som 6 meter ifrån. När halmeldaren gick för att äta, vände vinden, och tio minuter senare upptäckte han överraskat att det hade börjat brinna 29i byggnaden.

Larmade själv

Den timrade byggnaden var ett taklöst och värdelöst ruckel ute på ett gärde. Markägaren larmade själv räddningstjänsten.

För räddningstjänsten var släckningsinsatsen självklar. Ingen får bränna upp en byggnad, inte ens ett ruckel, såvida det inte finns särskilt tillstånd från miljökontoret för detta på grund av risker med en nedmontering.

- Så vi måste släcka, säger insatsledare Torbjörn Karlsson, samtidigt som han konstaterar att det denna gång inte blev mycket mer kvar än själva skorstenen.

"Känns väl bra"

Torbjörn Karlsson var och är kritisk till hur eldningen gick till, men beklagar för den skull inte att markägaren slipper från rättsliga efterföljder och tycker polisens bedömning låter rimlig.

- Det känns väl bra att han slipper ifrån böter och att få prickar på sig. Han lärde sig säkert en läxa ändå.

En lantbrukare som eldar halm har ingen skyldighet att anmäla det till räddningstjänsten. Torbjörn Karlsson ser det dock som en fördel om så görs för att det kan förhindra onödiga utryckningar.

karl-johan.noren@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om