Bo Skandevall, som redan befann sig på tåget, noterade hur mannen hjälpte sin far ombord då dörrarna plötsligt stängdes.
- Han ropade: släpp ut mig, jag har barn i bilen, berättar han för Corren som kommit i kontakt med honom via twitter.
- Mannen rusade in i första klass där det fanns personal och stod och diskuterade med dem om att han ville stiga av, något som inte var möjligt, enligt Bo Skandevall då tåget redan var försenat.
- Vi andra som satt i vagnen bara tittade på varandra och det kändes som ett riktigt drama, säger han.
Thelma Henrysson på SJ:s presstjänst har varit i kontakt med berörd personal och beklagar det inträffade men säger:
- Personalen har träffat mannen men ingen hade berättat att det behövdes extra tid i Mjölby så det är en knepig situation.
Enligt Henrysson borde resenär och anhörig ha upplyst tågpersonal på perrongen om att de behövde mer tid eller, beställt en ledsagare via SJ:s hemsida.
Så det är bättre att beställa ledsagare än att själv hjälpa sin egen pappa?
- Man bör veta att ett tåg inte står speciellt länge och begär man ledsagning får personalen alltid information om att någon behöver hjälp, säger Thelma Henrysson.
I det här fallet hade mannen tre minuter på sig att hjälpa sin far ombord - och hinna kliva av. När tiden inte räckte till fortsatte färden mot Nässjö.
- Det här händer då och då. Vi måste hålla tidtabellen och man får inte stanna tåg utan tillstånd. Man har de stopp man har, poängterar Henrysson.
Den ofrivillige passageraren lyckades dock återvända till Mjölby relativt omgående tack vare att ett avgående tåg inväntade hans ankomst, på initiativ från personalen på snabbtåget.