Skolverket: "Det är en stor lärarbrist"

Bristen på behöriga lärare väcker oro hos Skolverket. "Det spelar en stor roll för elever att lärare har en utbildning", säger Lee Gleichmann Linnarsson, undervisningsråd på Skolverket.

Läsåret 2019/2020 var andelen behöriga lärare med legitimation med behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen 70,1 procent, enligt Skolverket.

Läsåret 2019/2020 var andelen behöriga lärare med legitimation med behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen 70,1 procent, enligt Skolverket.

Foto: Alexander Olivera/TT

Mjölby2020-11-06 18:00

Läsåret 2019/2020 var andelen lärare på landets grundskolor med legitimation med behörighet i ett av sina undervisningsämnen 70,1 procent. Det är en minskning jämfört med föregående läsår då andelen behöriga lärare var 70,5 procent.

– Det finns många olika skäl till att det minskar. Generellt sett är det en stor lärarbrist. Det är svårt för många rektorer att rekrytera behöriga lärare och förskollärare. Det är många som lämnar yrket, men det finns även en del som kommer tillbaka, säger Lee Gleichmann Linnarsson.

På gymnasieskolorna var andelen lärare med legitimation med behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen 81,6 procent. Det är en marginell ökning med föregående läsår då andelen behöriga lärare var 81,4 procent. 

Lärarbehörigheten skiljer sig åt på landets grundskolor. Det är högst behörighet i lågstadiet. Andelen lärare i årskurs 1-3 med behörighet är 79,2 procent. I årskurs 4-6 är det 72 procent. I årskurs 7-9 är andelen behöriga lärare 73,1 procent.

Trojenborgsskolan i Skänninge, som har lägst andel lärare med pedagogisk högskoleexamen i Mjölby kommun - 69,7 procent, ligger under genomsnittet med ett par procent.

– Det är bekymmersamt att cirka 30 procent av lärarna inte har en pedagogisk högskoleexamen. Men man får komma ihåg att det kan finnas många orsaker till att det ser ut så. Situationen på den här skolan är dessvärre inte unik. Det finns andra skolor med lägre behörighet.

Hon understryker vikten av behöriga lärare.

– Det är väldigt viktigt för undervisningskvalitén att lärare har en utbildning. De har kunskap om hur lärande går till. Hur man gör bedömning och betygsättning. Det finns forskning som visar att lärares professionalism, kompetens och ledning har stor betydelse för undervisningskvalitén.

Bristen på behöriga lärare kan leda till en del negativa konsekvenser, enligt henne.

– Det finns risk att det på längre sikt ger negativa konsekvenser för eleverna. Det gäller om en stor andel lärare inte har ämneskunskaper, bristfälliga ämneskunskaper eller saknar kunskaper inom området som bedöms för betygsättning. Sedan måste man komma ihåg att det är skillnad på lärare som helt saknar lärarutbildning och lärare som har en lärarutbildning och undervisar i ett eller flera ämnen där de inte har behörighet, säger Lee Gleichmann Linnarsson. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!