Nöden är uppfinningarnas moder finns det ett uttryck som heter. Även om skolans ökade kostnader för råvaror knappast kan kallas för en nödsituation har de ändå gett upphov till spännande lösningar. Vad sägs om bröd av gårdagens grönsaksbiffar, eller kebab av ärtprotein?
I Egebyskolans kök jobbar Marie Juberg. Hon fick idén att baka bröd av skolans matsvinn.
– Vi tycker att det är bra att återbruka maten så slipper vi kasta den. Vi har provat olika varianter, bland annat på tomatsoppa, broccolisoppa och rotmos.
Marie fick ett tips om en tävling som Lantmännen anordnar. Eftersom hon tycker om att baka skickade hon in ett bidrag.
– Mitt bröd är bakat av grönsaksbiffar, vetemjöl, sirap, salt och olja. Vi testade olika alternativ och sedan fick barnen och personalen vara försökskaniner.
I fredags ringde Lantmännen och berättade att Maries bröd är ett av sex bidrag som har gått vidare i tävlingen.
– Det känns pirrigt och jag hoppas att de gillar brödet.
I matsalen på Trojenborgsskolan i Skänninge hittar vi en annan intressant maträtt – kebabish.
– Det är ett ärtprotein som vi blötlägger och kryddar med kebabkrydda. Vi använder det som komplement till animaliskt protein. Man kan äta det som det är eller ha det till pastasallad eller som topping, säger kostchef Åsa Nagy.
Receptet hämtade Åsa från ett studiebesök på Tullängsgymnasiet i Örebro. Skolan är ledande när det gäller miljö- och klimatanpassad mat.
– De serverar även fejkon. Det är fejk-bacon, även det gjort på ärtprotein. Vi har inte lyckats med receptet än, men vi jobbar på det.
Kebabish är en del i att få ner kostnaderna genom att ersätta kött med grönsaker.
– Köttet är det dyra, även om grönsakerna har stuckit iväg i pris.
På Trojenborgsskolan har man under läsåret satsat på att fräscha upp matsalen med nya gardiner, luftigare placering av möbler och detaljer på väggarna. Även det är viktigt för att få ner matsvinnet.
– Vi lagar samma mat som innan jullovet, men eleverna tycker att maten är mycket godare. Det säger mycket om miljöns betydelse, menar Therese Aspegren, som jobbar i skolans kök.
Resultatet har blivit att fler elever väljer att gå till matsalen.
– Det finns ofta en negativ syn på skolmatsalen, men vi har en ambition att lyfta den så det blir en restaurangkänsla, säger Åsa Nagy.