Skolornas lösning i krisen: kebabish och rotmosbröd

På Trojenborgsskolan har man satsat på miljön i matsalen och en ny köksö för att få ned matsvinnet. På Egebyskolan bakas bröd av gårdagens grönsaksbiffar. Corren har besökt två skolor för att höra hur de hanterar stigande matpriser.

Marie Juberg med ett bröd bakat på rotmos. Imorgon ska det serveras i Egebyskolans matsal.

Marie Juberg med ett bröd bakat på rotmos. Imorgon ska det serveras i Egebyskolans matsal.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2023-04-03 05:00

Nöden är uppfinningarnas moder finns det ett uttryck som heter. Även om skolans ökade kostnader för råvaror knappast kan kallas för en nödsituation har de ändå gett upphov till spännande lösningar. Vad sägs om bröd av gårdagens grönsaksbiffar, eller kebab av ärtprotein?

I Egebyskolans kök jobbar Marie Juberg. Hon fick idén att baka bröd av skolans matsvinn.

– Vi tycker att det är bra att återbruka maten så slipper vi kasta den. Vi har provat olika varianter, bland annat på tomatsoppa, broccolisoppa och rotmos.

undefined
Marie Juberg med ett bröd bakat på rotmos. Imorgon ska det serveras i Egebyskolans matsal.

Marie fick ett tips om en tävling som Lantmännen anordnar. Eftersom hon tycker om att baka skickade hon in ett bidrag.

– Mitt bröd är bakat av grönsaksbiffar, vetemjöl, sirap, salt och olja. Vi testade olika alternativ och sedan fick barnen och personalen vara försökskaniner.

 I fredags ringde Lantmännen och berättade att Maries bröd är ett av sex bidrag som har gått vidare i tävlingen.

– Det känns pirrigt och jag hoppas att de gillar brödet.

undefined
Moa Ölander och Meyah Karlborg tycker att det inte finns någon anledning att skippa matsalen. "Maten är inte äcklig och det finns alltid något som passar", säger Meyah.

I matsalen på Trojenborgsskolan i Skänninge hittar vi en annan intressant maträtt – kebabish.

– Det är ett ärtprotein som vi blötlägger och kryddar med kebabkrydda. Vi använder det som komplement till animaliskt protein. Man kan äta det som det är eller ha det till pastasallad eller som topping, säger kostchef Åsa Nagy.

Receptet hämtade Åsa från ett studiebesök på Tullängsgymnasiet i Örebro. Skolan är ledande när det gäller miljö- och klimatanpassad mat.

– De serverar även fejkon. Det är fejk-bacon, även det gjort på ärtprotein. Vi har inte lyckats med receptet än, men vi jobbar på det.

undefined
Åsa Nagy rör runt i kebabishen. "Det är ett ärtprotein som vi blötlägger och kryddar med kebabkrydda. Vi använder det som komplement till animaliskt protein."

Kebabish är en del i att få ner kostnaderna genom att ersätta kött med grönsaker.

– Köttet är det dyra, även om grönsakerna har stuckit iväg i pris.

På Trojenborgsskolan har man under läsåret satsat på att fräscha upp matsalen med nya gardiner, luftigare placering av möbler och detaljer på väggarna. Även det är viktigt för att få ner matsvinnet.

– Vi lagar samma mat som innan jullovet, men eleverna tycker att maten är mycket godare. Det säger mycket om miljöns betydelse, menar Therese Aspegren, som jobbar i skolans kök.

undefined
Kebabish är en maträtt som erbjuds på Trojenborgsskolans nya köksö.

Resultatet har blivit att fler elever väljer att gå till matsalen.

– Det finns ofta en negativ syn på skolmatsalen, men vi har en ambition att lyfta den så det blir en restaurangkänsla, säger Åsa Nagy.

Disa Bolin tar sikte på skolans nya köksö där det serveras vegetariskt och alternativ till skolans ordinarie rätter. "Jag tycker om stekt fisk och remouladsås. Morotsbollar är inte jättegott."
Disa Bolin tar sikte på skolans nya köksö där det serveras vegetariskt och alternativ till skolans ordinarie rätter. "Jag tycker om stekt fisk och remouladsås. Morotsbollar är inte jättegott."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!