Just nu utreds behovet av skolfotografering för den egna verksamheten i de kommunala skolorna. Frågan har varit på skolledningens bord sen den aktualiserades med den nya Dataskyddssförordningen (mer känd som GDPR) som kom i maj 2018.
– Vi har från skolans sida inget behov av att eleverna får skolfoton. När det gäller syftet att använda bilder för identifiering av elever så skulle vi kunna lösa det genom att ta egna bilder, säger Christer Lordh, utbildningschef på Mjölby kommun.
Nyligen lyfte Andreas Östensson (SD) frågan i utbildningsnämnden och enligt protokollet från senaste sammanträdet är avsikten att upphöra med fotograferingen tydlig – "den fyller inte något pedagogiskt syfte."
– Det vore tråkigt om skolfotograferingen försvinner. Det är en ganska harmlös sak som säkert många uppskattar, säger Andreas Östensson.
I informationen till nämnden står det "Då fotograferingen inte uppfyller något tydligt syfte har skolor inte heller rätt att hantera personuppgifter". Men enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, är inte det ett problem. På grund av vanliga misstolkningar i frågan har SKL därför gått ut med information om hur en skolfotografering kan genomföras för de som vill behålla traditionen. Men utbildningschefen Christer Lordh menar att det inte är det som är grejen.
– Det är både ett verksamhetsperspektiv och ett medborgarperspektiv i det här. Skolfotografering har varit ett sätt för att få bilder på sina barn och där har skolan varit en arena för detta. Om man kommer fram till att det finns ett behov för skolans verksamhet, måste vi skapa rutiner för hantering och förhålla oss till GDPR. Men vi är inte klara med var vi står än.
Just nu samlas bedömningar in från verksamheterna och beslut kommer att fattas i april. Utfallet skulle kunna bli olika för förskola, grundskola och gymnasie beroende på hur bedömningarna görs.
– Om vi kommer fram till att det inte finns något eget behov av bilder så blir nästa fråga om skolor då ska upplåta en lokal för att genomföra fotografering ändå.
Skulle en sådan lösning bli aktuell blir inte skolan ansvarig för varken fotografering eller hantering av bilderna utan fotoföretaget.
Andreas Östensson är återhållsamt kritisk.
– Jag skulle gärna se att det här skulle vara en fråga för utbildningsnämnden att besluta om. Ingen skugga över rektorerna, men jag tror en del vill undvika det administrativa och hellre tar den lätta vägen ut.