Nu är omorganisationen av gymnasiet och vuxenutbildningen i sitt slutskede. Anledningen var vikande elevunderlag – flera program med för få elever och en jämförelsevis hög lärartäthet.
Förändringen innebar en övertalighet på 23 tjänster. Tre av dem har varslats, tio omplacerats, sju slutat på egen begäran och tre gått i förtida pension. Omställningen beräknas kosta omkring 2 miljoner kronor.
Det framgick bland annat av det interpellationssvar Monika Gideskog (M) och Annette Ohlsson (M) fick på senaste kommunfullmäktige i Mjölby.
Trots oro bland personalen, vilket är naturligt vid organisationsförändringar, har den gått över förväntan, menade Jennifer Myrén.
Sjukfrånvaron bland personalen har inte ökat, utan tvärtom minskat något. Antalet elever som sökt till Mjölbygymnasierna har ökat. Det tillsammans med andra åtgärder har lett till en bättre ekonomi.
En ny plan för studie- och yrkesvägledarna håller på att tas fram för att kunna nå eleverna tidigt och öka samarbetet med arbetslivet. Individuella programmet har haft brister men nu har alla fått schema och det är på rätt väg.
Annette Ohlsson skrev interpellationen också för att få igång en debatt. Franco Sincic (V) undrade varför inte förändringarna genomförts tidigare, berodde det på starka känslor eller dålig politisk styrning, även Monika Gideskog undrade om det var för dålig planering.
– Vi styr inte hur våra ungdomar väljer, svarade Jennifer Myrén.