– I fullmäktige får man överblick över precis allt som händer i kommunen, säger hon. Helhetsbilden är viktig. Och här blandas rutinerade och nya politiker, män och kvinnor, olika yrkeskategorier och företrädare för olika intressen. Det är precis så demokratin ska fungera.
I fullmäktigesalen är hon egentligen ingen nykomling. Gun-Inger Andersson engagerade sig i folkpartiet redan på 1990-talet och även om hon framför allt har jobbat med utbildningspolitik så har hon varit ersättare i fullmäktige i många år och deltagit i nästan alla sammanträden. Förra valet var liberalerna nära att få en fjärde plats i fullmäktige, till henne, och den här gången har hon alltså fått den.
Samhällsintresset har hon med sig hemifrån. Pappa var ordförande i barnavårdsnämnden i Bobergs kommun. Hon utbildade sig till gymnasieingenjör men bytte bana och blev lärare i samhällskunskap. Och när barnen inte var pyttesmå längre ville Gun-Inger Andersson engagera sig politiskt.
– Att bli folkpartist var självklart för mig Jag tror nämligen att människor är fullt kapabla att ta hand om sig själva och ska få lov att göra det – och ibland måste samhället hjälpa till lite. Då är man socialliberal.
Hon hade några mindre politiska uppdrag i början.
– Det var bra. Man måste lära sig att förstå spelreglerna i politiken. Demokrati tar lite tid. Det är många som ska få vara med och tycka innan beslut kan tas.
När de borgerliga partierna fick majoritet i Mjölby 2006 blev Gun-Inger Andersson ordförande i skolnämnden. Nästa val innebar plats i oppositionen.
– Nu är vi fem partier som bildar majoritet och jag är ordförande igen, säger Gun-Inger. Vi har inte haft stora motsättningar tidigare i nämndarbetet, så jag ser inga bekymmer att samarbeta.
Partiolikheterna märks mer i fullmäktige, tycker hon. Där väntar en del avgörande beslut den närmaste framtiden.
– Kommunen växer. Vi behöver fler bostäder av olika typer; de äldre och barnen blir fler. Lokalfrågorna och personalfrågorna är de viktiga på lång sikt för skolan.
Långsiktigheten är viktig i politiken, både lokalt och på riksnivå.
– Hur ska vi annars kunna få och behålla kompetent personal i skolan, till exempel? Förutsättningarna får inte ändras hela tiden.
Och målet?
– Mjölby ska vara en bra och trygg kommun med god service. Vår skola ska vara fantastiskt bra och ALLA barn ska lära sig att läsa och skriva.